ZLOGLASNA VLAST

Nakon ponovnog zauzimanja Afganistana, promjene koje su talibani uveli u augustu prošle godine napravile su u državi još veće pukotine - ekonomija je npr. još više oslabila. Ipak, tu su i sitne promjene na bolje u odnosu na period prve vladavine talibana.

Zloglasni tokom svoje prve vladavine zbog svojih brutalnih gušenja prava i sloboda, talibani su se zakleli da će ovaj put vladati drugačije. Barem na površinskom nivou, čini se da su se u nekim aspektima stvari promijenile.

Zvaničnici u Kabulu su prihvatili tehnologije, dok se utakmice kriketa igraju pred punim stadionima. Televizije su bile zabranjene u prvoj inkarnaciji talibanske vlade, dok Afganistanci sada imaju pristup internetu i društvenim mrežama.

Djevojčicama je dozvoljeno da pohađaju osnovnu školu, a novinarke intervjuišu vladine zvaničnike - što je bilo nezamislivo tokom prvog boravka talibana na vlasti 1990-ih.

Većina srednjih škola za djevojčice i dalje je zatvorena. Mnoge žene su prisiljene da napuste posao u vladi, dok se mnoge boje da se usude izaći na ulice.

Čvrsto jezgro grupe, sastavljeno od borbeno prekaljenih veteranskih boraca, protiv je bilo kakve značajne ideološke promjene koja bi se mogla smatrati znakom kapitulacije pred njihovim neprijateljima na Zapadu.

"Imate jedan talibanski tabor, koji gura naprijed ono što oni vide kao reforme, i drugi kamp koji izgleda misli da su čak i ove skromne reforme previše", rekao je Ibraheem Bahiss, afganistanski analitičar iz Međunarodne krizne grupe za France24.

SAD i njihovi saveznici - koji su finansirali Afganistan 20 godina - isključili su ovu zemlju iz globalnog bankarskog sistema, Bez značajnog napretka, afganistanski narod je taj koji pati dok se zemlja vrti pod ogromnom ekonomskom krizom zbog koje su neke porodice birale između prodaje svojih organa ili svoje male kćeri.

Jednostavne radosti poput muzike, nargilhana i kartaških igara strogo su kontrolisane u najkonzervativnijim oblastima, dok su protesti ugušeni, a novinarima se redovno prijeti ili privodi.

Zahtjevi Zapada za inkluzivnom vladom su ignorisani, a ubistvo vođe Al-Kaide u Kabulu prošle sedmice podcrtalo je stalne veze Talibana sa džihadističkim grupama.

Iz talibanske baze moći u južnom Kandaharu vrhovni vođa Hibatullah Akhundzada okuplja svoj moćni unutrašnji krug veterana boraca i vjerskih sveštenika kako bi nametnuo oštro tumačenje šerijata.

Nade da će se obnoviti međunarodni tokovi novca razbijene su - na užasavanje mnogih talibanskih zvaničnika u Kabulu, od kojih su neki bili protiv te odluke.

Odnosi sa zapadnim diplomatama - koji se redovno sastaju s talibanskim ministrima, ali nemaju pristup Akhundzadi - pretrpjeli su veliki pad. Ubrzo je uslijedio niz direktiva koje sežu do prve vladavine talibana.

"Odluke koje je Akhundzada do sada donio zasnovane su na mišljenjima vjerskih učenjaka", rekao je Abdul Hadi Hammad, šef medrese i član savjetodavnog vijeća vrhovnog vođe.

Akhundzada je naglasio potrebu za jedinstvom u pokretu dok pažljivo nastoji da uravnoteži nekoliko frakcija - uključujući i konkurentske grupe koje pripisuju zasluge za pobjedu nad snagama predvođenim SAD-om.

Dok Akhundzadi savjetnici tvrde da talibani mogu preživjeti bez stranog prihoda, otključavanje milijarde dolara zamrznute imovine u inostranstvu bilo bi ključno spasenje.

S obzirom da je zima za samo nekoliko mjeseci, sigurnost hrane i niske temperature učinit će još veći pritisak na lidere jedne od najsiromašnijih zemalja svijeta.