Ukrajinski predsjednik V

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, u najnovijem video obraćanju, kritikovao je funkcionisanje globalne bezbjednosne arhitekture, prenosi B92.

U tom kontekstu je ukazao na konfliktne situacije i prijetnje širom svijeta posljednjih dana, uključujući i Balkan.

"Ovih dana u našem informacionom prostoru i na društvenim mrežama ima dosta izvještaja o konfliktnim situacijama i prijetnjama koje postoje u drugim geografskim sredinama. Prvo - Balkan, pa - Tajvan, sada možda Kavkaz... Sve ove situacije izgledaju drugačije, iako ih spaja jedan faktor, a to je da globalna bezbjednosna arhitektura nije funkcionisala. Da je funkcionisalo, ne bi bilo ovog sukoba", naveo je Zelenski.

On je ponovo optužio Rusiju da je "potpuno ignorisala međunarodno pravo i interese čovječanstva" i ocjenio da je 2014. godina bila prekretnica, prenosi Ukrinform.

Zelenski je ukazao na tadašnju situaciju sa Krimom, Donbasom i oborenim malezijskim avionom i naveo da je Rusija "izbjegavala neposrednu i opipljivu odgovornost i sačuvala poslovne i političke veze sa svijetom".

Ocjenio je da su Ukrajinci ujedinili ceo svijet ne samo oko svoje borbe za slobodu, već i oko razumijevanja koliko je krhka sloboda svih aroda u Evropi i drugim dijelovima svijeta.

"Ova krhkost se može zaštiti samo zajedničkim djelovanjem. Mora da postoji efikasna globalna bezbjednosna arhitektura koja obezbjeđuje da nijedna država više nikada ne može da pribegne teroru druge države", poručio je Zelenski.