Eskalacije tenzija sa Kinom

Kina je ranije saopćila da njena vojska ‘neće sjediti skrštenih ruku’ ako Pelosi posjeti Tajvan.

Predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi stigla je u Maleziju u drugom dijelu svoje azijske turneje u kojoj treba da posjeti i Tajvan, što bi moglo da dovede do eskalacije tenzija sa Pekingom, prenosi Beta.

Avion u kojem su bili Pelosi i njena delegacija sletio je u bazu vazduhoplovnih snaga koja je strogo osigurana, javila je nacionalna novinska agencija Bernama.

Iako nije bilo zvaničnih najava, lokalni mediji na Tajvanu izvijestili su da će Pelosi doputovati u Taipei večeras, čime bi postala najviši američki zvaničnik u posjeti toj zemlji tokom više od 25 godina, javlja AP.

Tajvan bez komentara

Tri najveća državna novinska lista Tajvana citirala su neidentifikovane izvore koji kažu da će ona sletjeti u Taipei gdje će provesti noć nakon posjete Maleziji.

Tajvansko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da nema komentar na navode o njenom planu putovanja.

Jedan Reutersov izvor naveo je da je Washington obavijestio neke saveznike o Pelosinoj posjeti Tajvanu, prenijela je Beta.

Druga dva izvora tvrde da bi ona tokom posjete, vjerovatno u srijedu, trebalo da se sastane sa malom grupom aktivista, koja se bavi stanjem ljudskih prava u Kini.

Upozorenja iz Kine

Kina je ranije upozorila na posljedice, poručivši da njena vojska “neće sjediti skrštenih ruku” ako Pelosi posjeti Tajvan.

Peking se protivi bilo kakvim zvaničnim kontaktima tajvanske vlade sa drugim zemljama, jer Tajvan smatra svojom odmetnutom provincijom.

Bijela kuća je osudila retoriku Pekinga, rekavši da SAD ne interesuje produbljivanje tenzija sa Kinom i da “neće zagristi mamac niti zveckati oružjem”.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby izjavio je da odluku o tome da li da posjeti otok donosi Pelosi i da su članovi Kongresa tokom godina rutinski posjećivali Tajvan.

“Nema razloga da Peking potencijalnu posjetu u skladu sa dugogodišnjom američkom politikom pretvori u neku vrstu krize ili je koristi kao izgovor za povećanje agresivne vojne aktivnosti”, rekao je Kirby.

Nakon spekulacija u javnosti o tome da li će Pelosi posetiti Taipei, njena kancelarija je saopćila da ona predvodi delegaciju Kongresa koja će posjetiti Singapur, Maleziju, Južnu Koreju i Japan, ali nije pomenula Tajvan.