Napad dronom

Američki predsjednik Joe Biden potvrdio je da je u američkom zračnom napadu na Kabul ubijen vođa Al-Kaide, Egipćanin Ayman al-Zawahiri.

U napadu dronom CIA je ubila vođu Al-Kaide Aymana al-Zawahirija. Napad je izvršen u Kabulu, glavnom gradu Afganistana.

Američki predsjednik Joseph Biden se tim povodom obratio američkim građanima porukom: “Pravda je zadovoljena. Oni koji naškode Americi, bit će pronađeni i uklonjeni”, javlja reporter Al Jazeere, Ivica Puljić.

Biden je potvrdio da je Ayman al-Zawahiri ubijen u američkom zračnom napadu koji se dogodio u nedjelju ujutro u Kabulu, što je najveći udarac toj grupi otkako je njen osnivač Osama bin Laden ubijen 2011. godine, javlja Hina.

“Pravda je zadovoljena i ovog terorističkog vođe više nema”, rekao je Biden u govoru iz Bijele kuće, dodajući kako nije bilo civilnih žrtava.

Egipatski hirurg

“Naše obavještajne službe su locirale Zawahirija početkom godine. Afganistan nikad više neće biti utočište za teroriste”, kazao je Biden.

Ayman al-Zawahiri je bio Al-Kaidin vođa, te stariji vođa organizacija koje su pripremile i provele terorističke napade u Sjevernoj Americi, Aziji, Africi te na Bliskome istoku. Egipćanin Al-Zawahiri je bio drugi i posljednji ’emir’ Egipatskog islamskog džihada, često je nazivan i kao desna ruka Osame bin Ladena, a Bin Ladenovi biografi opisuju ga “pravim mozgom” Al-Kaide.

Zawahiri, egipatski hirurg za čiju je glavu SAD nudio 25 miliona dolara, pomogao je koordinirati napade 11. septembra 2001. u kojima je ubijeno gotovo 3.000 ljudi.

Američki su obavještajci s “velikom pouzdanošću” utvrdili da je ubijeni muškarac bio Zawahiri, rekao je novinarima viši dužnosnik administracije.

Važan trenutak za Bidena

Ovo je važan trenutak po predsjednika Bidena, javlja Puljić, “nakon prošlogodišnjeg kaotičnog povlačenja američke vojske iz Afganistana”.

“Sada je dokazano da Amerikanci mogu voditi borbu protiv terorista unutar Afganistana i pored toga što više nemaju oružane snage u toj zemlji”, javio je Al Jazeerin reporter iz Washingtona.

Dron je, prema navodima iz Bijele kuće, ispalio dva projektila kada se Zawahiri pojavio na balkonu. U Bijeloj kući kažu da nije bilo civilnih žrtava. O tome s terena, za sada, nema podataka.

“Ayman al-Zawahiri je Egipćanin, liječnik, mnogo je putovao svijetu pod lažnim imenima, a, jedno je vrijeme boravio čak i u Sjedinjenim Američkim Državama. Američki obavještajci smatraju da je Al-Zawahiri organizirao i odlazak Al-Kaidinih boraca u Bosnu i Hercegovinu tijekom rata ‘90-ih godina”, javlja Puljić.

Napad bespilotnim letjelicama

Posljednjih godina nekoliko su se puta šuškale o Zawahirijevoj smrti, a dugo se govorilo da je bio lošeg zdravlja.

Njegova smrt postavlja pitanja o tome je li Zawahiri dobio utočište od talibana nakon što su preuzeli Kabul prošle godine. Dužnosnik je rekao da su visoki talibanski dužnosnici bili svjesni njegove prisutnosti u gradu.

Napad bespilotnim letjelicama prvi je poznati američki napad unutar Afganistana otkako su američke trupe i diplomati napustili zemlju u augustu 2021. Taj bi potez mogao pojačati vjerodostojnost uvjeravanja Washingtona da se Sjedinjene Američke Države još uvijek mogu suočiti s prijetnjama iz Afganistana bez vojne prisutnosti u zemlji.

U izjavi je glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid potvrdio da je došlo do napada i oštro ga osudio, nazivajući ga kršenjem “međunarodnih načela”.

Reakcije na vijest o smrti

“Suočeni s nespremnošću ili nesposobnošću talibana da se pridržavaju svojih obveza, nastavit ćemo podržavati afganistanski narod snažnom humanitarnom pomoći i zalagati se za zaštitu njihovih ljudskih prava, posebno žena i djevojčica”, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken.

Povodom ubistva Zawahirija oglasilo se i ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije.

“Zawahiri se smatra jednim od vođa terorizma koji je vodio planiranje i izvođenje gnusnih terorističkih operacija u Sjedinjenim Američkim Državama i Saudijskoj Arabiji”, stoji u saopštenju.

Smrt Zawahirija komentarisao je i kanadski premijer.

“Smrt Aymana al-Zawahirija je korak prema sigurnijem svijetu. Kanada će nastaviti raditi s našim globalnim partnerima u borbi protiv terorističkih prijetnji, promociji mira i sigurnosti i zaštiti ljudi ovdje kod kuće i širom svijeta”, rekao je Justin Trudeau.

Smrt Zawahirija bila je povod da se na društvenim mrežama oglasi i bivši američki predsjednik Barack Obama.

“Večerašnja vijest je dokaz da je moguće iskorijeniti terorizam bez rata u Afganistanu. I nadam se da pruža malu mjeru mira obiteljima 11. septembra i svima ostalima koji su patili od ruku Al-Kaide”, napisao je Obama.