POIGRAVANJE SA MAPAMA

Ian Garner, historičar i stručnjak za rusku kulturu i ratnu propagandu podijelio na svome Twitter profilu kartu "dekolonizovane Evrope" koja se proširila na ruskim grupama na društvenoj mreži Telegram.

Garner je u opis stavio kako su po ovoj karti jedine dvije države u Evropi koje su velike Rusija i Srbija, te da to sve govori o ruskim carskim maštanjima.

Zaista, dok je ostatak Evrope podijeljen na niz malih država, Rusija je povećana za teritorije Finske, baltičkih zemalja, Bjelorusije, Ukrajine i Moldavije.

Srbija ili kako se na karti naziva "Srpsko carstvo", zauzima teritorije bivše Jugoslavije i Albanije, dok su sve ostale države Evrope podijeljene na niz manjih država.

Povećanje Srbije na karti dekolonizovane Evrope može se povezati i sa činjenicom da je Srbija jedna od rijetkih evropskih država čija populacija podržava Rusiju u agresiji na Ukrajinu i smatra napad opravdanim.

Ipak zanimljivo je istaći kako se kroz kartu šira jedna perfidna islamofobija, pa su tako evropski gradovi i države sa nešto većim procentom stanovništva islamske vjeroispovjesti označeni kao "emirati". Prema tome u dekolonizovanoj Evropi postojao bi pariški emirat, londonski emirat, islamska država Rima i Napulja, islamska demokratska republika Švedska.

Cilj ovakvih naziva je zapravo da se pošalje poruka o islamiziranoj Evropi koja je izgubila svoj kršćanski karakter. U više navrata je ranije pokazana i veza između raznih desničarskih i antiislamskih stranki i pokreta u Evropi i ruskih obavještajnih službi koje su finansirale i davale propagandnu podršku ovakvim pokretima.

Ruska dvolična politika se ogleda u pokušajima da sa islamskim državama izgradi dobre geopolitičke odnose predstavljajući se kao alternativa SAD-u, ali i kroz prikazivanje "uspješne" čečenske priče koja je nakon brojnih zločina pretvorena u privatnu državu porodice Kadirov i izvor topovskog mesa za rusku ratnu mašineriju, dok Evropi daje podršku antiislamskim pokretima.

Karta koja se širi može se dovesti i u korelaciju sa Putinovim govorom povodom 350 godina od rođenja ruskog cara Petra Velikog. Tada je Putin održao govor u kojem je rekao kako car poznat po širenju Rusije ka zapadu nije uzeo ništa nego vratio ono što je bilo rusko te da je i sada vrijeme da se vrati ono što je rusko.

"“Petar Veliki je 21 godinu vodio Veliki sjeverni rat. Ratovao je sa Švedskom i činilo se kao da im je nešto uzeo. Nije im uzeo ništa, vratio je ono što je bilo rusko. Očigledno je i na nama da vratimo (ono što je rusko) i ojačamo zemlju. Ako pođemo od činjenice da su te temeljne vrijednosti temelj našeg postojanja, sigurno ćemo uspjeti riješiti probleme koje su pred nama," rekao je tada Putin.

O ruskoj imperijalnim namjerama koje su ideološki frankenštajn između snova o obnovi Ruskog carstva i Sovjetskog saveza, govorio je i ministar odbrane Sergej Šojgu.

"Sve ovo je samo privremeno. Stvari će opet biti dobre. Imat ćemo novi Sovjetski Savez, velik i snažan. Opet će biti mir. Nitko neće otići", rekao je Šojgu.

Nije rijetkost da ruske vojne jedinice istaknu sovjetske zastave po ulasku u osvojene gradove Ukrajine, iako Putin u osnovi ima loše mišljenje o Lenjinu, osnivaču Sovjetskog saveza kojeg je optužio da je izmislio ukrajinsku naciju i državu na štetu Rusije.