NOVI PRISTUP

Mađarski premijer Viktor Orban tokom jučerašnje posjete Rumuniji istakao je da je Evropskoj uniji potrebna nova strategija za rat u Ukrajini jer sankcije Rusiji nisu dale rezultate.

"Potrebna je nova strategija koja bi se trebala fokusirati na mirovne pregovore i izradu dobrog mirovnog prijedloga, umjesto pobjede u ratu," rekao je Orban tokom posjete Rumuniji.

Orban, koji je u aprilu ponovno izabran za četvrti uzastopni mandat, ponovio je da će Mađarska, država članica NATO-a, ostati izvan rata u susjednoj Ukrajini.

Premijer se suočava sa najtežim izazovom od preuzimanja vlasti 2010. godine, sa dvocifrenom inflacijom, slabom nacionalnom valutom i fondovima EU koji su i dalje upitni zbog spora sa Briselom oko demokratskih standarda u Mađarskoj.

Orban je ranije rekao da Mađarska ne želi podržati embargo EU ili ograničiti uvoz ruskog gasa jer bi to potkopalo ekonomiju zemlje koja se najviše oslanja na gas iz Rusije, zbog čega se mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u Moskvi prije nekoliko dana sastao sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom.

Premijer Mađarske je u svom govoru rekao da je strategija Zapada za Ukrajinu izgrađena na četiri pretpostavke poput one da Ukrajina može dobiti rat protiv Rusije oružjem NATO-a, da bi sankcije oslabile Rusiju i destabilizirale njeno vodstvo, da bi sankcije naškodile Rusiji više nego Evropi i da će svijet dati podršku EU.