Klimatske promjene

Zapadnoj Francuskoj prijeti "toplotna apokalipsa", upozorili su stručnjaci u trenutku u kojem se u velikom dijelu Evrope bilježe ekstremne temperature.

Temperature bi mogle dostići rekordne nivoe u 15 regija jugozapadne Francuske. Vatrogasci se bore sa šumskim požarima, a hiljade ljudi su prisiljene na evakuaciju. Zbog požara u Španiji, Portugalu i Grčkoj su evakuirane još hiljade ljudi, navodi BBC.

I u Ujedinjenom Kraljevstvu očekuju se rekordne temperature. Ta zemlja je prvi put u historiji proglasila tzv. crveno upozorenje na ekstremne vrućine.

U proteklim danima je zbog šumskih požara u Francuskoj evakuirano više od 16.000 ljudi, a vlasti su pripremile skloništa za evakuirane. Naročito je teško pogođena Gironde, popularna turistička regija na jugozapadu Francuske. Vatrogasci pokušavaju uspostaviti kontrolu nad požarima koji su spalili više od 14.000 hektara površine od prošlog utorka.

Reporteri BBC-a pridružili su se konvoju novinara koji su posjetili šumsko područje nedaleko od obale, gdje su turisti prije više dana napustili kampove zbog požara

Na početku se vide oblaci dima u šumi i nad njom, ali situacija se čini relativno pod kontrolom. No, što se ide dalje, situacija je sve gora.

- Odjednom smo vidjeli beskrajne džepove vatre kod ceste. Drveće gori. Vatrogasci su uz cestu i neprestano pokušavaju obuzdati najozbiljnije požare. Pokušavaju spriječiti da se požar prošiti preko ceste. Posao je paklen, a dim je sveprisutan - navodi reporter BBC-a. Požare pokušava ugasiti šest kanadera, dodaje novinar.

Jean-Luc Gleyze, predsjednik regije Gironde, rekao je za BBC da se požari i dalje šire u La-Teste-de-Buchu i Landirasu zbog vrućeg i vjetrovitog vremena, što vatrogascima otežava gašenje.

- Moraju se boriti protiv vatre koja se samo širi i širi - rekao je Gleyze, dodajući da će još sela biti evakuirano.

Zbog toplotnog vala jedan je meteorolog u razgovoru za AFP upozorio na "toplotnu apokalipsu" u nekim dijelovima jugozapadne Francuske.

U Španiji i Portugalu zabilježeno je više od 1.000 smrti koje se pripisuju ekstremnim vrućinama u posljednjim danima.

U centralnoj španskoj provinciji Zamora, kojom haraju požari od vikenda, tijelo pastira nađeno je u planinskom lancu Sierra de la Culebra. On je druga žrtva požara u Zamoru. Naime, 62-godišnji vatrogasac poginuo je u nedjelju boreći se s požarom.

Gori i u sjeveroistočnoj regiji Kataloniji, baš kao i u brdima Mijas u blizini Malage. Požari gutaju velike površine i u Castilli Y Leon, Galiciji i Ekstremaduri, koje će danas posjetiti španski premijer Pedro Sanchez.

Požari u Portugalu su dobrim dijelom pod kontrolom usprkos temperaturama koje su prošlog četvrtka dosegle nevjerovatnih 47 stepeni Celzijusa.

No, za trećinu Portugala i dalje je na snazi upozorenje na "ekstreman rizik od požara", upozorila je nacionalna meteorološka agencija. Razlog je teška ili ekstremna suša u gotovo cijeloj zemlji. Radi se o drugom toplotnom valu koji je pogodio dijelove jugoistočne Evrope u posljednjim sedmicama.

Toplotni valovi postaju sve češći, intenzivniji te traju duže zbog klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem.

Enrique Sanchez, dekan Fakulteta za okoliš i biohemiju na španskom Univerzitetu Castilla-La Mancha, kaže da će toplotni valovi uskoro postati uobičajeni.

- Nema šanse da se temperature neće povećati, što znači da će toplotni valovi postajati sve češći, i to širom Evrope - rekao je Sanchez.

Index.hr