KRVAV ČIN

Zvaničnici japanske policije identifikovali su Tetsuya Yamagamija, stanovnika grada Nara u 40-im godinama, kao osobu koja je pucala u bivšeg japanskog premijera Shinzo Abea.

Yamagami je napao Abea iz vatrenog oružja dok je bivši premijer držao govor u blizini stanice Yamato-Saidaiji u gradu Nara. Abe je pao na zemlju i krvario je iz grudi, prema fotografijama koje su podijelile japanske novinske agencije.

Bivši premijer je držao govor u sklopu kampanje za predstojeće izbore za gornji dom parlamenta.

Yamagami je uhapšen zbog sumnje za pokušaj ubistva i doveden je u policijsku stanicu. Policija je također zaplijenila pištolj, a prema prvim informacijama oružje je ručno napravljeno.

U policijskoj stanici Yamagami je navodno rekao da je upucao bivšeg premijera Abea jer je bio nezadovoljan njime.

Izvještaj japanske novinske agencije NHK također je otkrio da je Yamagami radio tri godine kao marinac japanskih pomorskih odbrambenih snaga.

Vlasti još uvijek pokušavaju otkriti puni motiv ovog krvavog napada.

Japanski premijer Fumio Kishida upozoren je nakon napada na svog prethodnika te je prekinuo sve aktivnosti i uputio se prema Tokiju.

U izvještajima japanskih medija navodi se da je Abe odmah nakon ranjavanja doživio kardiorespiratorni zastoj. On je u teškom stanju i ljekari mu se bore za život.