BRANITELJI MARIUPOLJA

Društvenim mrežama se širi fotografija koja je navodno nastala u ruskom istražnom zatvoru u kojem suđenje čekaju zarobljeni pripadnici bataljona Azov koji su se predali nakon što su mjesecima odolijevali ruskim napadima na čeličanu Azovstal u Mariupolju.

Na fotografiji, koja je već viralna na društvenoj mreži Twitter, nalazi se komandant 36. brigade marinaca Oružanih snaga Ukrajine Sergej Volinski zvani Volin, koji je u ruskom istražnom zatvoru počeo je da radi kao čistač.

Prema navodima, stražari u zatvoru tjeraju zapovjednike da rade ponižavajuće poslove poput čišćenja zajedničkog toaleta.

Na fotografiji, koju je objavio portal Operative Reports, vidi se Volinski kako u rukama drži metlu i lopaticu. Pored njega je još jedan zatvorenik koji u rukama drži kante.

Važno je napomenuti da će se zarobljenim braniocima Azovstala suditi u Donjecku. Šef samoproglašene Narodne Republike Donjeck Denis Pušilin izjavio je ranije kako su zvaničnici ove republike definirali plan za formiranje međunarodnog tribunala na kojem bi se trebalo suditi i ukrajinskim vojnicima iz Azovstala.

Podsjećamo, iako su od početka ruske invazije na Ukrajinu ukrajinski vojnici pod kontrolom držali fabriku Azovstal, 86. dan rata vrhovno vojno zapovjedništvo Ukrajine naredilo je vojnicima da obustave odbranu i da spašavaju živote, nakon čega su se predali.