UPADAJU U ZAMKU?

Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je novu analizu rata u Ukrajini. Navode da bi se ukrajinske snage uskoro mogle početi povlačiti iz Lisčanska i Luhanske oblasti, a cilj povlačenja je da prisile prisiliti rusku ofanzivu da prerano kulminira.

Rusi tvrde da su se Ukrajinski u velikim razmjerima počeli povlačiti iz Lisičanska prema Siversku, Kramatorsku i Slavjansku, no ISW ne može potvrditi te navode.

Zbog stabilne, ali ipak ograničene ukrajinske odbrane Severodonjecka, ruske snage plaćaju visoku cijenu uprkos novoj ruskoj taktici koja je trebala ograničiti ruske žrtve.

Kijev bi mogao nastaviti s ovim pristupom sve dok ruski napad ne kulminira ili dok ukrajinske snage ne dođu do odbrambenijih položaja duž ratišta u utvršenim gradovima.

Tempo i ishod sljedeće faze kampanje ovisit će o sposobnosti Rusije da povrati borbenu moć snaga koje su sudjelovale u bici kod Severodonjecka. Preostale ruske snage u Severodonjecku morat će prijeći rijeku Siverski Donets kako bi dalje sudjelovale u ruskoj ofanzivi.

To bi moglo potrajati jer su Rusi uništili tri glavna mosta preko rijeke u blizini grada. ISW također dodaje da će ruskim snagama koje su se uključile u ofanzivu na Lisičansk trebati neko vrijeme da obnove borbene sposobnosti prije nego što se priključe napadu.

Neimenovani dužnosnik Pentagona izjavio je da ruske snage i dalje trpe značajne gubitke u borbama za male teritorijalne prednosti, a ruske skupine koje su se borile u Severodonjecku vjerojatno su izgubile osoblje i opremu.

Ukrajinski tim za obavještavanje o sukobima (CIT) izvijestio je da je Kremlj zamijenio komandanta Zapadnog vojnog okruga (WMD) Aleksandra Žuravljeva bivšim zapovjednikom 8. kombinirane armije (CAA) Andrejem Sičevojem. Ukrajinci također tvrde da je smijenjen i šef štaba  za oružje za masovno uništenje Aleksej Zavizion, no ISW ne može potvrditi te navode.

Ruske snage nastavljaju tražiti dodatne pričuve kako bi nadomjestili gubitak osoblja u Ukrajini.