Odluka

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je danas kako je je Rusija ovog mjeseca vjerovatno povukla nekoliko generala s ključnih zapovjednih pozicija u ukrajinskom sukobu.

"Od početka juna rusko vrhovno zapovjedništvo vrlo je vjerovatno uklonilo nekoliko generala s ključnih operativnih zapovjednih pozicija u ratu u Ukrajini", objavilo je ministarstvo na Twitteru.

Među onima koji su smijenjeni je, tvrde Britanci, zapovjednik Zračno-desantnih snaga (VDV) general-pukovnik Andrej Serdjukov, kao i zapovjednik Južne armijske skupine (SGF), general Aleksandr Dvornikov, koji je neko vrijeme djelovao kao opći operativni zapovjednik invazijskih snaga.

Zapovjedništvo SGF-a vjerovatno će biti prebačeno na general-pukovnika Sergeja Surovikina, navode Britanci, budući da ono nastavlja igrati središnju ulogu u ruskoj ofenzivi u Donbasu. Više od trideset godina Surovikinova karijera bila je opterećena optužbama za korupciju, a "krasi" ga i velika brutalnost prema "neprijateljima".

Ukrajinske snage dobile su naredbu da se povuku iz napadnutog grada Sjeverodonjecka nakon sedmica žestokih uličnih borbi, kako bi se izbjeglo više žrtava i izvršilo pregrupiranje.

Inače, britanski premijer Boris Johnson izjavio je u subotu kako se boji da bi se Ukrajina mogla suočiti s pritiskom da dogovori mirovni sporazum s Rusijom koji nije u njezinom interesu - zbog gospodarskih posljedica rata u Europi.

"Previše zemalja navodi da je ovo europski rat koji je nepotreban... i stoga će pritisak rasti da potakne - prisili možda - Ukrajince na loš mir", rekao je za televizijske kuće u glavnom gradu Ruande Kigaliju gdje prisustvuje summitu Commonwealtha.

Johnson je rekao da bi posljedice mogućeg ostvarenja planova ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini bile opasne za međunarodnu sigurnost i značile bi "dugoročnu ekonomsku katastrofu", prenosi Jutarnji list.