!

Bivši oligarh Mihail Hodorkovski, nekoć najbogatiji čovjek Rusije, sada je jedan od njezinih istaknutih disidenata i veliki kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Čovjek koji je stekao veliko bogatstvo na dubioznim privatizacijama i ruskom bezvlađu 90-ih te dobro poznaje rusku političku elitu, uvjeren je da je "Putin krenuo putem koji će dovesti do njegove smrti".

"Čak i da pobijedi u Ukrajini, on će, zbog problema unutar države, započeti rat s NATO-om. I na kraju će izgubiti taj rat. Da rat u Ukrajini nije odnio toliko života, rekao bih da sam zapravo prilično sretan jer je Putin krenuo putem koji će ga dovesti do smrti.

Ali, njegova pobjeda ili poraz u Ukrajini sada u potpunosti ovisi o Zapadu. Ako Zapad sada ne uspije, mogao bi se suočiti s vrućom granicom u Europi dugom 2500 km", rekao je Hodorkovski u velikom razgovoru za Financial Times dodajući da je promjena režima u Rusiji moguća, ali samo silom.

Proglašen "stranim agentom" i od 2015. u egzilu u Londonu, Hodorkovski je proveo deset godina u ruskom zatvoru - od 2003. do 2013. godine. Razlog je bio politički sukob s Putinom koji je vlast u Rusiji osvojio 2000. godine. Kao jedan od najutjecajnijih poduzetnika u Rusiji 90-ih, vlasnik naftne kompanije Yukos ExxonMobil, koju je, kako se govori, stvorio beskrupulozno kupujući naftna polja za sitniš, Hodorkovski je na ruskoj televiziji govorio o Putinovoj korupciji. Putin je procijenio da bi Hodorkovski mogao biti prejaka opozicija pa ga je strpao u zatvor pod optužbama za utaju poreza. Poslije ga je, doduše, i pomilovao, taman prije Olimpijskih igara u Sočiju.

"Siguran sam da je Putin mnogo puta požalio zbog svoje odluke", kaže danas Hodorkovski. Učinio je to Putin zbog imidža u svijetu. Danas mu je, ipak, važnije zadržati vlast u Rusiji.

I prije je Putin pokretao ratove kako bi zadržao politički rejting. Zato Hodorkovski misli da rat neće stati na Ukrajini.

"Vjerujem da je sljedeći korak Kremlja zračna blokada Litve. To će omogućiti ruskom zrakoplovstvu da leti točno između Rusije i Kalinjingrada. Tada će se NATO suočiti s pitanjem što učiniti", nagađa on, piše Jutarnji.

Inače, Hodorkovski, čija uloga u 90-ima, kada je bio među najbogatijima, nije do kraja razjašnjena, a spekulira se da je "težak" oko 500 miliona dolara, i prije je upozoravao na mogućnost izbijanja rata i Putina kao opasna čovjeka. Ne slaže se s bivšim američkim državnim tajnikom Henryjem Kissingerom da bi Putinu trebalo raditi ustupke i da je imalo nalik bivšem dugogodišnjem ruskom lideru Leonidu Brežnjevu.

"Uz svo poštovanje prema Henryju Kissingeru, on Putina doživljava kao nekakvog Brežnjeva. Ali Brežnjev nije bio gangster. Drugo, Brežnjev se borio u Drugom svjetskom ratu. On i ljudi oko njega shvatili su da je rat najgora moguća stvar. Putin se nikada nije borio. On nema razumijevanja za to kakvi su ratovi, on razumije kompjuterske igrice i ratove na svom laptopu. Kissinger ne shvaća da se ne smije pregovarati s gangsterom iz pozicije slabosti. On ne shvaća da je za Putina rat samo normalan način da podigne svoj izborni rejting", ispričao je Hodorkovski.

Međutim, Putin ima i svoje slabosti, primjećuje Hodorkovski. Poglavito se to vidi u činjenici da nije proglasio opću mobilizaciju za rat u Ukrajini: "Da je bio potpuno uvjeren da je rusko društvo monolit, odavno bi te ljude povukao u rat. Ali Putin i [bjeloruski predsjednik Aleksandar] Lukašenko ne usuđuju se naoružati svoj narod. Zelenski se nije bojao vlastitog naroda i dijelio je oružje svima. Da Putin podijeli 40.000 kalašnjikova u Moskvi, sutra više ne bi bio s nama."

Priznaje i da je 2000. godine, kada se uspeo na vlast, Putin imao podršku ruskih oligarha. Smatra i da ga ruski milijarder Roman Abramovič još uvijek podržava i djeluje kao njegov "agent": "Putin je Abramoviču dao zeleno svjetlo za sudjelovanje u jalovim mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine kako bi izbjegao sankcije."

Na pitanje je li se Putin promijenio u posljednjih dvadeset godina, Hodorkovski kaže da je ostao isti KGB-ovac i gangster, ali je uz to i vrlo talentirana osoba koja lako impresionira svog sugovornika i prikaže se drugačijim. Iz istog je razloga skeptičan i prema Alekseju Navaljnom, karizmatičnom Putinovom kritičaru koji je nedavno premješten u maksimalno čuvani zatvor. Iako dijele mišljenje po pitanju rata u Ukrajini i potrebe za promjenom režima u Rusiji, ne slažu se oko vizije budućnosti.

"Navaljni sebe vidi kao budućeg cara. Mislim da je vjera u dobrog cara vrlo opasna ideja za današnju Rusiju jer svakoj osobi nalik caru treba neki vanjski neprijatelj da bi vladao", analizira Hodorkovski uspoređujući situaciju s Putinom.

Za kraj, smatra i da je Rusija dio Europe.

"Činjenica da je Njemačka imala Hitlera nije Njemačku pretvorila u neeuropsku zemlju", zaključuje.