U MADRIDU 29. I 30. JUNA

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da će, na predstojećem samitu u Madridu, NATO proglasiti da Rusija više nije partner, nego prijetnja po sigurnost, mir i stabilnost.

Stoltenberg je, komentirajući novi koncept strategije koji treba da bude usvojena na samitu 29. i 30. juna, za nemački dnevnik "Bild“, naglasio da "kada se svijet mijenja, onda mora i NATO".

"Proglasit ćemo da Rusija više nije partner, već prijetnja našoj sigurnosti, miru i stabilnosti. Takođe će i Kina prvi put biti spomenuta u tom dokumentu. Uspon Kine je izazov za naše interese, vrijednosti i sigurnost“, objasnio je on.

Upitan za zahtjev Finske i Švedske za članstvo u NATO-u, kao i zabrinutost Turske, te kako će se ophoditi prema tome, rekao je da su zahtjevi za članstvo historijski trenutak, koji se mora iskoristiti.

"Pristupanje ne bi samo ojačalo Finsku i Švedsku, već sve nas. Turska je važna članica NATO-a od strateškog značaja, između Evrope, Rusije, Iraka i Sirije. Države NATO-a, Švedska, Finska i EU okarakterisale su PKK kao terorističku grupu. Nijedna NATO zemlja nije propatila toliko zbog terorizma kao Turska. Zbog toga moramo njihovu zabrinutost shvatiti veoma ozbiljno i činimo sve da je uklonimo“, kazao je on.

Kada je riječ u Ukrajini, Stoltenberg je istakao da se Ukrajinci brane hrabro protiv ruske agresije.