SITUACIJA U UKRAJINI

Britansko Ministarstvo odbrane objavilo je novi izvještaj svojih obavještajaca o situaciji u Ukrajini.

U njemu se navodi da i Rusija i Ukrajina napadaju teškom artiljerijom u Severodonjecku na istoku zemlje, a jedinice obje strane učestvuju u “intenzivnim borbama u Donbasu”

Obavještajci navodi da se u posljednjih nekoliko sedmica zabilježeni slučajevi dezerterstva, ali odmah dodaju da je ruski problem s moralom “posebno ozbiljan”. Tvrde da su zabilježeni slučajevi da cijele ruske jedinice odbijaju komande, a u nekim slučajevima dolazi i do potezanja oružja između vojnika i njihovih nadređenih.

Ruske vlasti pokušavaju pravnim sredstvima pritisnuti dezertere, stoji u izvještaju.

“Mnogi ruski vojnici, neovisno o činu, i dalje su zbunjeni te im nije jasan pravi cilj rata. Problemi s moralom u ruskim snagama su vjerovatno toliko značajni da ograničavaju sposobnost ruske vojske da postignu operativne ciljeve”, zaključuje se u izvještaju.

Predalo se 14 ruskih vojnika

Ukrajinski mediji objavili su jutros snimke veće grupe zarobljenih ruskih vojnika u regiji Lugansk. Na snimci se može prebrojati 14 vojnika, sa bijelim oznakama na rukama koje koristi ruska vojska, a neki od njih imaju poveze preko očiju.

Ukrajinci priznali gubitak Metolkina

Najžešće borbe vode se i dalje u Severodonjecku i okolnim mjestima.

Glavni štab ukrajinske vojske priznao je da su njihove snage pretrpjele poraz u naselju Metolkine, koje se nalazi jugoistočno od Severodonjecka, ključnog grada regije Luhansk kojeg Rusi pokušavaju osvojiti već sedmicama.

“Neprijatelj je ostvario djelomični uspjeh zahvaljujući teškoj artiljerijskoj vatri i pješadijskom napadu”, objavila je sinoć ukrajinska vojska.

Ruska prorežimska novinska agencija Tass je, citirajući proruske separatiste, objavila da su se “mnogi ukrajinski borci predali u Metolkinu”.