Za manje od tri nedjelje Češka će preuzeti šestomjesečno predsedavanje Evropskom unijom. Poslije Francuske, čiji je mandat obilježila ruska okupacija Ukrajine, Češka će se suočiti sa sličnim problemima, ali i drugim važnim pitanjima kako za EU, tako i za zemlje koje pretenduju na ovaj blok. Kako se navodi, očekuje se da će se intenzivirati pitanje proširenja Unije na Zapadni Balkan, prenosi Telegrafi.

Uprkos brojnim problemima sa kojima se suočava Evropska unija, mediji u ovoj zemlji ističu da će glavna tema tokom češkog predsjedavanja Evropskom unijom svakako biti reakcija zemalja na aktuelnu krizu u istočnoj Evropi.

"Nadali smo se da ćemo dobiti EU u periodu bez velike krize. Za sada imamo pauzu kada je u pitanju koronavirus, ali se nesumnjivo suočavamo sa najozbiljnijom krizom u istoriji EU. Predsjedavanje više nije samo ono što želite, već kako najbolje učiniti ono što je svima potrebno", rekla je Edita Hrda, stalna predstavnica Češke pri EU, prenosi radio.cz.

Kako se navodi, moto češkog predsjedavanja Evropskom unijom biće "Evropa kao zadatak", pozivajući se na govor bivšeg predsjednika Vaclava Havela iz 1996. godine, kada je pozvao na odgovornost za globalne ekološke, ekonomske i socijalne probleme.

U vrijeme brojnih problema koje treba rešavati na nivou EU, Češka se osvrnula i na odnos prema zemljama Zapadnog Balkana, ističući da će se nastaviti rad na proširenju Evropske unije na zemlje Zapadnog Balkana.

U kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, ali i straha od ruskog uticaja na Balkanu, očekuje se da će se ovaj proces dodatno intenzivirati tokom šestomjesečnog predsjedavanja.

"Jačanje stabilnosti u svijetu, posebno u susjedstvu Evropske unije, sa naglaskom na politici proširenja i kredibilnoj evropskoj perspektivi za zapadni Balkan", navodi se u dokumentu.

Nedavno je na sastanku austrijskog kancelara Karla Nehamera i češkog premijera Petra Fijale naglašeno da će proširenje EU na Zapadni Balkan biti jedno od ključnih pitanja tokom češkog predsjedavanja.

"Zapadni Balkan je važno pitanje za nas, jer se približava češko predsjedavanje Savjetom Evropske unije", rekao je tada Fijala.

Da je Češka već počela pripreme za predsjedavanje Evropskom unijom svjedoči i to što je ministar spoljnih poslova te zemlje Jan Lipavski početkom maja prisustvovao seminaru pod nazivom "Proširenje EU", ističući da Zapadni Balkan treba da postane dio EU.

"Ovaj region je prirodni geografski dio Evrope i bez njega se naš projekat integracije nikada neće završiti", rekao je Lipavski.

Naravno, pitanje proširenja EU na Zapadni Balkan i akcenat na rješavanju ovog problema u narednom periodu zavisiće uglavnom od situacije u Ukrajini, za koju je Češka takođe pripremila niz mjera koje se mogu smatrati prioritetnim tokom predsjedavanja.

Između ostalog, češka politika u EU će se fokusirati na obnovu Ukrajine, suočavanje sa prilivom izbjeglica, energetskom bezbjednošću ali i jačanjem evropske odbrane i ograničavanjem trgovine sa neprijateljskim režimima.

S obzirom na odnos nove češke vlade prema Ruskoj Federaciji, očekuje se da će od jula odnosi EU i Rusije, u ekonomskom i političkom smislu, biti dodatno zaoštreni.

Ističe se da upravo u ovoj kakofoniji i geopolitičkoj promeni svjedoci smo da zemlje Zapadnog Balkana, ma kako izgledale zbunjujuće, mogu imati novu šansu da ubrzaju proces članstva u Evropskoj uniji.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi