Odbjegla životinja

Maya Murmu (70) sakupljala je vodu u četvrtak u selu Rajpal u istočnoj Indiji kada ju je napao odbjegli slon te je izgazio.

Ona je preminula kasnije od posljedica povreda u bolnici, piše Daily Mail.

Iste večeri kada je Maya preminula i njena porodica organizirala posljednji ispraćaj, slon se vratio te uzeo njeno tijelo i ponovno ga izgazio i bacao okolo, tvrde iz Press Trust of India.

Lokalne vlasti vjeruju kako je slon stigao iz Utočišta za divlje životinje Dalma koje je 200 kilometara udaljeno od Rajpala. Nije poznato je li još neko povrijeđen u ovom napadu, ali ni razlog zbog kojega je pokojnica dva puta bila izgažena. Porodica je nastavila sa sahranom nakon što je slon otišao.

Slonovi godišnje ubiju otprilike 100 ljudi, ali brojke mogu narasti i do 300. Indijske vlasti smanjile su broj napada s ogrlicama koje se stave oko vrata životinje i koje im omogućuju da alarmiraju ljude ako su životinje pobjegle.

Indijska vlada ograničava potencijalno smrtonosne susrete čovjeka i slona označavajući životinje radio ogrlicama i upozoravajući lokalno stanovništvo putem tekstualnih poruka kada zvijeri lutaju zonama naseljenim ljudima.

Daily Mail