POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA

Bivši američki predsjednik Donald Trump odgovorio je svojoj kćerki Ivanki Trump nakon što se ona jučer tokom svjedočenja pred istražnom komisijom američkog Kongresa ogradila od njegovih neosnovanih tvrdnji o masovnoj prevari birača.

Tokom istrage o neredima na Capitol Hillu koji su se dogodili 2021. godine, emitovani su dosad neobjavljeni snimci Ivanke Trump koja odbacuje tvrdnje svog oca o lažiranim rezultatima američkih predsjedničkih izbora.
Bivši predsjednik Trump rekao je da njegova kćerka Ivanka nije imala priliku pogledati izborne rezultate.

Demokrate tvrde da je napad na Kongres bio kulminacija višemjesečnog pokušaja državnog udara koji je inspiriran Trumpovim politikama.

Videosnimak napada na zgradu američkog Kongresa u Washingtonu od 6. januara 2021. godine, prije nekoliko dana je na televiziji emitirala istražna komisija Predstavničkog doma američkog Kongresa.

Emisija je uključivala isječak svjedočenja bivšeg američkog državnog tužioca Billa Barra koji je rekao da je više puta odbacio tvrdnje tada odlazećeg predsjednika, da je zbog masovne prevare birača izgubio izbore.

Prikazan je još jedan odlomak iz svjedočenja Ivanke Trump iz aprila ove godine, kada su je članovi komisije pitali o njenoj reakciji na procjenu okolnosti glasanja na predsjedničkim izborima koju je ponudio bivši državni tužilac Barr.

"To je utjecalo na moju perspektivu. Poštujem državnog tužioca Barra pa sam prihvatila ono što je govorio", kazala je Ivanka Trump.

Donlad Trump odgovorio je na društvenoj mreži Truth Social označavajući istragu "lovom na vještice", te istakao da "Ivanka Trump nije bila involvirana niti je imala priliku pogledati, ili prostudirati izborne rezultate".

"Ona je davno izašla iz te priče i mislim da je samo htjela pokazati poštovanje Billu Barru i njegovoj poziciji državnog tužioca", kazao je Trump.

Ivanka Trump bila je savjetnica predsjednika za vrijeme administracije njenog oca. Bila je dio Trumpove pratnje kada se on obratio pristalicama neposredno prije njihovog napada na Capitol Hill.

Istražni komitet Predstavničkog doma održat će još pet saslušanja.