Komunikacija s čelnikom Rusije

Razgovori s Vladimirom Putinom ne donose ništa, rekao je predsjednik Poljske, kritizirajući komunikaciju njemačkog kancelara i francuskog predsjednika s čelnikom Rusije.

Predsjednik Poljske Andrzej Duda kritizirao je što predsjednik Francuske Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz, i pored agresije Rusije na Ukrajinu, dalje razgovaraju s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

“Iznenađen sam zbog svih tih razgovora koji se vode s Putinom, posebno kancelara Scholza i predsjednika Macrona. Ti razgovori ne donose ništa”, kazao je on za njemački dnevnik Bild.

Ocijenio je da takvi razgovori, prije svega, donose legitimitet osobi koja je odgovorna za zločine koje je ruska vojska počinila u Ukrajini.

Duda je podvukao da je Putin odgovoran za slanje vojske u Ukrajinu.

Poziv svijetu da ne posluje s Rusijom

“Situacija je slična kao i s Adolfom Hitlerom tokom Drugog svjetskog rata. Da li je neko tokom Drugog svjetskog rata razgovarao na ovaj način s Hitlerom”?, upitao je predsjednik Poljske.

“Da li je neko govorio da Hitler mora sačuvati ugled? Da se nešto mora uraditi kako ne bi ponizili Hitlera? Takvi razgovori i zahtjevi mi nisu poznati”, konstatirao je Duda.

Optužio je njemačku privredu da joj je potpuno svejedno šta se dešava s Ukrajinom, šta je s Poljskom…

“Oni kažu – želimo poslove, želimo zaraditi, a s Rusijom se mogu praviti poslovi. Želimo kupiti jeftin plin i uvoziti naftu. Možda njemačka privreda ne vjeruje da bi ruska vojska mogla ponovo proslaviti veliku pobjedu u Berlinu i dio Njemačke zaposjednuti. Mi Poljaci znamo da je to moguće. Zato pozivamo svijet i Evropu da ne posluju više s Rusijom”, kazao je Duda.