KRIZNI PERIOD

Jučer je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na kongresu vladajuće Stranke pravde i razvoja kazao da evropski čelnici paniče zbog rata u Ukrajini.

"U vrijeme kada se naša zemlja već 11 godina uspješno nosi sa ilegalnom migracijom iz Sirije, u Evropi opažamo paniku zbog rusko-ukrajinske krize. Molimo se za brzi izlazak svijeta iz ovog kritičnog perioda", rekao je Erdogan.

U svom govoru na završnoj sjednici konsultativnog sastanka Stranke pravde i razvoja održanom jučer, turski predsjednik je rekao da će Turska nastaviti da poduzima mjere kako bi osigurala da se niko od njenih građana ne osjeti napuštenim.

Također je istakao da će nastaviti da radi na vanjskoj politici u odnosu na Siriju, Irak, Libiju, Karabah i Balkan, navedeno je u saopštenju koje je objavio kabinet turskog predsjednika.

Dodao je da obećanja koja su data njegovoj državi o članstvu u Evropskoj uniji nisu ispunjena. Erdogan je naglasio da Turska najviše koristi vlastiti potencijal, dok se svijet i dalje suočava sa borbom sa ekonomskim poteškoćama i sigurnosnom krizom.