Francuski predsjednik

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je da Rusija ne treba biti ponižena kako bi se, kada prestanu borbe u Ukrajini, moglo pronaći diplomatsko rješenje.

Macron je također istakao kako je siguran da je uloga Francuske "da bude posrednička sila" tvrdeći da je uložio "vrijeme i energiju" da osigura da sukob ne eskalira u širi rat, uključujući pregovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Macron je rekao da vjeruje da se Putin "izolovao" i da ne zna šta dalje.

- Izolacija je jedna stvar, ali biti u stanju izaći iz toga je težak put. Rusija ne treba biti ponižena, tako da onog dana kada prestanu borbe, možemo napraviti izlaz diplomatskim sredstvima - kazao je francuski predsjednik.

Od početka ruske agresije na Ukrajinu Macron je redovno u kontaktu sa Putinom. U razgovoru za regionalne novine francuski predsjednik istako je kako Putinu poručio da "pravi historijsku grešku za sebe, svoj narod i historiju".

Ubrzo je na ove Macronove riječi regaovao i ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba rekavši kako pozivi da se izbjegne poniženje Rusije mogu samo poniziti Francusku, kao i svaku drugu zemlju koja bi te pozive uputila.

- Jer Rusija je ta koja sebe ponižava. Bolje da se svi fokusiramo na to kako da Rusiju postavimo na njeno mesto. Ovo će donijeti mir i spasiti živote - napisao je Kuleba.


Faktor