ENERGETSKA KRIZA

Švicarska opskrba električnom energijom ostaje neizvjesna za zimu i ne mogu se isključiti problemi sa osiguravanjem dovoljno električne energije, objavila je švicarska savezna komisija za električnu energiju, Elcom, na svojoj godišnjoj konferenciji.

Proizvodnja električne energije iz švicarskih nuklearnih elektrana bi mogla biti manja u toku zime, ali što je bitnije, susjedi ove države prije svega Francuska mogli bi da izvezu manje struje nego uobičajno.

Zbog očekivanog smanjivanja proizvodnje u francuskim nuklearnim elektranama i smanjenog izvoza u Švicarsku, uvoz struje iz Francuske bi ove godine mogao biti puno manji u odnosu na prethodne godine.

Zato bi se Švicarska morala osloniti na uvoz struje od svojih drugih susjeda, Njemačke, Italije, Austrije ali ove države dobar dio svoje električne energije proizvode koristeći fosilna goriva, prije svega prirodni gas.

Očekuje se da će cijena električne energije za domaćinstva u Švicarskoj porasti za 20 posto.

Švicarska, kao i ostatak Europe, priprema se za skok cijena električne energije tijekom zime, jer EU, čija Švicarska nije članica, nastoji smanjiti svoju ovisnost o ruskom prirodnom plinu. Rusija je sa svoje strane već prekinula opskrbu plinom Poljskoj, Bugarskoj, Finskoj, Nizozemskoj te kupcima u Danskoj i Njemačkoj koji su odbili platiti plin u rubljama, prenosi portal Oilprice.