RAT U UKRAJINI

Ministarstvo odbrane Velike britanije objavilo je najnoviji izvještaj o ratu u Ukrajini u kojem se navodi da je prošlo sto dana od početka ruske agresije i da Moskva, u odnosu na prvobitni plan, nije ostvarila nijedan od strateških ciljeva.

"Ruske snage nisu uspjele postići svoje početne ciljeve da zauzmu Kijev i ukrajinske institucije. Uporni ukrajinski otpor i neuspjeh da se obezbjedi aerodrom Hostomel u prva 24 sata doveli su do odbijanja ruskih ofanzivnih operacija", navodi se.

Nakon neuspjeha prvobitnog plana, ističu iz Ministarstva, zbog lažnih pretpostavki planiranja i lošeg taktičkog izvođenja, Rusija je prilagodila svoj operativni pristup tako da se fokusirala na Donbas.

"Rusija sada postiže taktički uspjeh u Donbasu. Ruske snage su stvorile i održale zamah i trenutno se čini da drže inicijativu nad ukrajinskom vojskom", mišljenje je Britanaca.
Britanci smatraju da Rusija kontroliše preko 90 posto Luganske oblasti i vjerovatno će ostvariti kontrolu u naredne dvije sedmice.

"Rusija je postigla ove nedavne taktičke uspjehe uz značajnu cijenu resursa i koncentrisanjem sile i vatre na jedan dio ukupne kampanje", navodi se.

Dodaju da Rusija nije bila u stanju da izvrši manevar ili kretanje na drugim frontovima, gdje su prešli u defanzivu.

"U odnosu na prvobitni plan Rusije, nijedan od strateških ciljeva nije postignut. Da bi Rusija postigla bilo koji oblik uspjeha, bit će potrebna stalna ogromna ulaganja u radnu snagu i opremu, a vjerovatno će biti potrebno još dosta vremena"; zaključuju iz Ministarstva odbrane Velike Britanije.