Prvo javno obraćanje

Bivša njemačka kancelarka podržava napore vlade u Berlinu, ali i Evropske unije, UN-a, SAD-a, NATO-a i grupe G7 kako bi se zaustavio ‘barbarski rat i agresija Rusije’.

U prvom javnom obraćanju u šest mjeseci nakon što je napustila dužnost, bivša njemačka kancelarka Angela Merkel nazvala je ruski napad na Ukrajinu kršenjem međunarodnog prava i “dubinskom prekretnicom” u historiji Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Pri tome je izrazila solidarnost sa Ukrajinom, navodeći kako je Rusija izvršila invaziju. Zbog toga je pružila podršku pravu Ukrajine na odbranu, prenosi Hina.

Merkel je govorila pred dvjestotinjak gostiju na svečanosti za Reinera Hoffmanna koji je nedavno odstupio s čelnog mjesta utjecajne Konfederacije njemačkih sindikata.

Bivša njemačka kancelarka podržava napore koje su poduzeli sadašnja vlada u Berlinu, Evropska unija, Sjedinjene Američke Države, NATO, G7 i UN kako bi osigurali da se zaustavi “barbarski rat i agresija Rusije”.

Dalekosežne posljedice rata

Prema riječima Merkel, posljedice rata će biti dalekosežne, posebno za Ukrajinu, ali i za cijeli evropski kontinent.

Osvrnula se i na zvjerstva nad civilima, spomenuvši Buču, mjesto blizu Kijeva, u kojem su pronađene stotine ubijenih civila.

Malim tračkom nade u toj “beskrajnoj žalosti” nazvala je golemu potporu koju Ukrajincima pružaju susjedne zemlje, navodeći Poljsku i Moldaviju kao primjer.

“Nikada ne bismo smjeli uzimati mir i slobodu zdravo za gotovo”, naglasila je Merkel.