Identitet u jeziku i komunikaciji

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je u utorak da njegova država službeno zahtijeva od Ujedinjenih naroda (UN) i drugih međunarodnih organizacija promjenu imena u "Turkiye".

Cavusoglu je bio gost uredničkog deska AA u Ankari, turskoj prijestolnici, gdje je odgovarao na pitanja novinara i urednika o aktuelnim dešavanjima u Turskoj i u svijetu.

Komentarisao je i aktivnosti koje se provode na međunarodnoj sceni s ciljem upotrebe riječi "Turkiye" umjesto dosadašnje "Turkey" (eng.).

- Zajedno sa našom Direkcijom za komunikacije uradili smo dobar posao, pripremili smo dobar teren za to. Postigli smo da se u Ujedinjenim narodima i u drugim međunarodnim organizacijama i državama naziv promijeni u "Turkiye", kazao je turski ministar vanjskih poslova.

Cavusoglu je dodao da je samo kampanju aviokompanije Turkish Airlinesa "Hello Turkiye" ("Zdravo Turkiye") vidjelo više od 30 miliona ljudi.

Dodao je također da će pismom upućenom UN-u i drugim međunarodnim organizacijama sada pokazati kako da pišu naziv "Turkiye" i na drugim jezicima.

Cavusoglu je danas potpisao i pismo koje je poslao generalnom sekretaru UN-a u kojem je registrovan naziv "Turkiye" na stranim jezicima u okrilju UN-a.

Ured za komunikacije predsjednika Republike Turske u januaru ove godine pokrenuo je kampanju pod nazivom "Hello Turkiye" kako bi što efikasnije razglasio nacionalnu i internacionalnu upotrebu imena zemlje kao "Turkiye" u međunarodnim medijima.

- Turkiye jača vlastito ja i identitet u jeziku i komunikaciji, kao i na svim poljima - pojasnio je šef Ureda za komunikacije Fahrettin Altun.

Promotivni video, pripremljen u okviru napora za jačanje brenda Turkiye, podijeljen je tada na društvenim mrežama Ureda za komunikacije.

- Kako bismo ojačali brend, formirat ćemo Ured za brend Turkiye. Naravno, veoma je važno da svi segmenti našeg društva pokažu senzibilnost i podršku. Možemo dodatno ojačati brend Turkiye u cijelom svijetu djelujući na integriran način - poručio je Altun.

Kampanja je imala za cilj korištenje izraza "Turkiye", sprečavajući strance da koriste ime zemlje na različitim jezicima preko društvenih mreža.

Šef Ureda za komunikacije Altun je u svojoj ocjeni na tu temu podsjetio da je u decembru objavljeno cirkularno pismo sa potpisom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da se ime države u međunarodnim medijima koristi samo kao "Turkiye", a ova odluka je važan korak ka osiguravanju jedinstva diskursa i jačanja brenda Turkiye na međunarodnoj areni.