Vladimiru Putinu su liječnici dali najviše tri godine života, tvrde jutros britanski mediji, pozivajući se na navodni izvor iz ruske obavještajne službe.

Službenik FSB-a navodno je rekao da ruski predsjednik (69) "ima teški oblik raka koji brzo napreduje": "Njemu nije ostalo više od dvije do tri godine života."

Navodno je isti špijun rekao da bolest znači da Putin također gubi vid: "Rečeno nam je da pati od glavobolje i kada se pojavi na TV-u trebaju mu veliki papiri na kojima je sve napisano velikim slovima kako bi pročitao što će reći. Toliko su velike da svaka stranica može sadržavati samo nekoliko rečenica. Vid mu se ozbiljno pogoršava. I udovi mu se sada nekontrolirano tresu."

Prošle sedmice Putin se sastao s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom u Sočiju i kamera ga je uhvatila kako neprestano pomjera noge te ima čudne pokrete ruke.

Prethodne sedmice također je ispoljavao čudne pokrete na TV-u usred izvještaja da boluje od Parkinsonove bolesti i MS-a uz rak.

Putinova terminalna prognoza pojavila se u tajnoj poruci ruskog špijuna za agenta u prebjegu Borisa Karpičkova koji se sada u Britaniji skriva od Putinovih ubojica, navodi Mirror koji je ekskluzivno objavio ovu informaciju.

U poruci se dodaje: "Ne želi nositi naočale da mu pomognu jer bi to bio znak slabosti. Nekoć je bio pribran s podređenima, ali sada ima izljeve nekontroliranog bijesa. Potpuno je 'poludio' i gotovo nikome ne vjeruje."

Prošlosedmični izvještaji koji su se pozivali na izvore iz Kremlja tvrdili su da je Putin podvrgnut uspješnoj operaciji raka prije 14 dana. Bivši službenik MI6 u Rusiji Christopher Steele rekao je da Putin ne može održavati sastanke bez pauze za liječenje: "Neprestano ga prati tim liječnika."

Vrijedi naglasiti da su sve ove informacije objavljenje u formi spekulacije te niti jedna nije nezavisno potvrđena.

Toliko je postalo loše da špijuni najbliži Putinu aktivno govore o njegovom nasljedniku i bore se za kontrolu primopredaje.

Favorit je Aleksej Djumin (49), guverner regije Tula u blizini Moskve. Nekada šef predsjedničkih tjelohranitelja, tvrdi da je spasio Putina od medvjeda.

Također, u utrci su guverner Astrahana Igor Babuškin (52) te ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev (44). On je sin Putinovog prijatelja Nikolaja Patruševa, bivšeg šefa FSB-a koji je sada na čelu ruskog Vijeća sigurnosti.