Lideri Francuske i Njemačke

Lideri Francuske i Njemačke pozvali su Vladimira Putina da održi "direktne i ozbiljne pregovore" sa ukrajinskim predsjednikom, saopćila je kancelarija njemačkog kacelara.

Emmanuel Macron i Olaf Scholz razgovarali su sa Putinom telefonom 80 minuta. Njih dvojica su "insistirali na momentalnom prekidu vatre i povlačenju ruskih trupa", saopćeno je.

Ruski lider je rekao da je Moskva otvorena za nastavak dijaloga sa Kijevom, navodi Kremlj. Međutim, ne spominje se mogućnost direktnih razgovora između Putina i njegovog ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog.

Ukrajinski predsjednik je ranije rekao da nije "željan" razgovora, ali je dodao da će oni vjerovatno biti neophodni za okončanje sukoba, prenosi BBC.

Ruske i ukrajinske delegacije održale su više rundi razgovora na daljinu i lično od ruske invazije 24. februara, ali su napori u posljednje vrijeme zastali.

Francuska i Njemačka su također pozvale Putina da oslobodi 2.500 ukrajinskih boraca zarobljenih kao ratni zarobljenici u čeličani Azovstal u Mariupolju. Prostrana fabrika postala je posljednja uporište u južnom lučkom gradu, koji je pretrpio nemilosrdno bombardovanje ruskih snaga i sada leži u ruševinama.

Ranije ovog mjeseca, zvaničnici Moskve rekli su da su se posljednji borci koji brane elektranu predali, dok je predsjednik Zelenski rekao da su dobili dozvolu da napuste položaj.

Rusija je ranije saopćila da je više od 900 boraca prebačeno u ponovo otvorenu zatvorsku koloniju u Olenivki, selu u Donjecku koje je okupirala Rusija. Manji broj sa teškim povredama prebačen je u bolnicu u gradu Novoazovsk, takođe u Donjecku. Ukrajina se nada da će biti pušteni u sklopu razmjene zarobljenika - ali Rusija to nije potvrdila. Neki ruski zakonodavci tvrde da borcima treba suditi ili ih čak pogubiti.

Također, tokom razgovora, francuski i njemački lideri zatražili su od Putina da ukine rusku blokadu ukrajinske luke Odesa, kako bi se omogućio izvoz žitarica. Kremlj je rekao da je Putin ponudio da razmotri opcije kako bi pomogao u rješavanju rizika od globalne prehrambene krize - ali je zahtijevao da Zapad ukine sankcije.

Rusija je također upozorila Francusku i Njemačku da ne povećavaju isporuke oružja Ukrajini, rekavši da bi to moglo dodatno povećati nestabilnost.

BBC