Najmanje osam poziva

Istražitelji u Teksasu pokušat će utvrditi koje su kritične greške napravljene u odgovoru na smrtonosnu pucnjavu u školi u Uvaldeu, uključujući i pitanje zašto je gotovo 20 policajaca ostalo ispred učionice dok su djeca pozivala u pomoć, prenosi Reuters u subotu.

U središtu istrage Teksaškog odjela javne sigurnosti je i pitanje zašto su policajci čekali u hodniku gotovo sat prije nego što su ušli i ubili napadača. Uz sve više poziva na nezavisnu istragu, te sve veće kritike na odgovor policije, policija iz Houstona i Dallasa pristigla je u Uvalde kako bi pomogla lokalnim snagama.

Pružaju zaštitu policiji u Uvaldeu, gradonačelniku te stoje ispred trgovine gdje je napadač kupio dvije poluautomatske puške.

Istražitelji u međuvremenu i dalje traže motiv napada. Salvador Ramos, 18-godišnji srednjoškolac koji je napustio srednju školu, nije imao dosje i nije imao historiju mentalnih bolesti, a sve više na vidjelo izlaze njegove poruke koje je slao na društvenim mrežama.

Najmanje dvoje djece pozvalo je pomoć iz par susjednih učionica četvrtog razreda nakon što je Ramos u utorak ušao u školu s poluautomatskom puškom AR-15, rekao je ranije ove sedmice direktor Teksaškog odjela za javnu sigurnost Steven McCraw.

- On je u sobi 112 - navodi djevojka koja je pozvala pomoć u 12.03 sati. Ista djevojka zamolila je operatera hitne pomoći da "pošalje policiju odmah" u 12.43 sati te četiri minute kasnije.

U 12.51, gotovo 45 minuta nakon njenog poziva taktički tim upao je i prekinuo opsadu osnovne škole Robb.

Ukupno je najmanje osam poziva hitnoj pomoći upućeno iz škole, dok je policija čekala vani. Dvoje djece koja su zvala pomoć su preživjeli.

McCraw je naglasio da je zapovjednik na licu mjesta, načelnik policijske uprave školskog okruga, pogrešno utvrdio da je Ramos zabarikadiran u školi te da djeca više nisu u opasnosti, omogućivši time policiji da se pripremi za napad.

- Bila je to pogrešna odluka i tačka - istaknuo je McCraw, priznajući da standardni protokoli zahtijevaju od policije da se odmah suoči s aktivnim školskim napadačem, umjesto da čeka pomoć.

Taktički agenti granične patrole na mjestu događaja bili su frustrirani nedostatkom jasnih uputa od zapovjednika, vjerujući da je to odgodilo napore da se zaustavi napad, rekao je izvor iz policije.

Izvor navodi da kada su taktički agenti ušli u učionicu škole iza balističkog štita, napadač je izašao iz ormara i pucao na njih.

- Mrzim vjerovati da su neka od te djece mogla biti spašena da su im policajci pomogli odmah nakon što su upucana, a ne sat vremena kasnije nakon što su iskrvarila - rekao je drugi izvor iz policije.

Službeni izvještaji o policijskoj reakciji ne daju jasne odgovore. Guverner Teksasa Greg Abbott, dan nakon ubistva, pohvalio je hrabrost policije, a u petak je rekao da je "ljut" jer su ga istražitelji doveli u zabludu o tim informacijama.

Demokrat iz Teksasa Joaquin Castro pozvao je na nezavisnu istragu FBI-a, a u petak je posjetio školu te je rekao Reutersu da je duboko uznemiren zbog proturječnih informacija koje su se pojavile.

Faktor