AMERIČKI PREDSJEDNIK

SAD se obavezuje upotrijebiti vojnu silu ako Kina krene protiv Tajvana, izjavio je američki predsjednik Joe Biden. Rekao je da je obaveza da se zaštiti Tajvan “još jača” nakon ruskog invazije na Ukrajinu.

SAD ostaje pri svojoj politici ‘Jedna Kina’ koja Tajvan vidi kao dio Kine, ali Washington bi intervenisao ako bi Peking upotrijebio silu protiv otoka, rekao je Joe Biden dok je govorio na konferenciji za novinare u Tokiju danas.

Na pitanje hoće li SAD upotrijebiti vojnu silu, Biden je odgovorio: “Da. To je obaveza koju smo preuzeli”.

– Kineski napad na otok kojim upravlja samostalna vlast ne bi bio prihvatljiv – rekao je Biden.

Rekao je kako bi to pogodilo cijelu regiju i bila bi još jedna akcija slična onome što se dogodilo u Ukrajini.

Biden je na petodnevnoj turneji po Aziji. Nakon tri dana u Južnoj Koreji, stigao je u Tokio u ponedjeljak ujutro na posljednju stanici ovog putovanja. Kako piše Deutche Welle, Bidenove izjave na ovom putovanju se čine u sukobu s američkim tradicionalnim konceptom “strateške dvosmislenosti” budući da Washington obično izbjegava davanje takvih eksplicitnih garancija Tajvanu.

Kao odgovor, Kina je upozorila Bidena da ne “podcjenjuje rješenje” po pitanju Tajvana, koji Kina smatra dijelom svog teritorija.

– Pitanje Tajvana je čisto unutrašnja stvar za Kinu. O pitanjima koja se tiču temeljnih interesa Kine, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, Kina nema mjesta za kompromis ili ustupak – rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin.

Autor: Fena