STAV MOSKVE

Predsjednik Rusije Vladimir Putin održao je danas sastanak s liderima zemalja Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbjednosti (ODKB) te ih je informirao o činjenici da Švedska i Finska namjeravaju ući u NATO.

Između ostalog, Putin je liderima ODKB-a objasnio kako Moskva nema probleme sa Švedskom i Finskom i da širenje samo po sebi ne predstavlja problem.

"Što se tiče širenja NATO-a, uključujući i Finsku i Švedsku, Rusija nema problema s ovim državama. Stoga, u tom smislu, širenje na račun ovih zemalja ne predstavlja direktnu prijetnju Rusiji", rekao je Putin.

Istovremeno, ruski lider je naglasio kako bi druge stvari u kontekstu širenja NATO-a mogle predstavljati problem.

"Širenje vojne infrastrukture NATO-a na teritoriju Švedske i Finske sigurno će izazvati naš odgovor. Gledat ćemo kakav će on biti na osnovu prijetnji koje nam budu stvorene. Problem se pravi od nule, shodno tome ćemo reagovati", pojasnio je Putin.

Na kraju, naglasio je kako politika NATO-a zahtijeva veću pažnju Ruske Federacije.

"Pored ove beskrajne ekspanzivne politike, NATO ide i dalje od svog geografskog odredišta, izvan euroatlantske regije, nastojeći se sve aktivnije uključiti i međunarodna pitanja i sigurnosno kontrolirati međunarodnu situaciju, utjecati na nju i to ne ne najbolji način u drugim regiajam svijeta. To svakako zahtijeva dodatnu pažnju s naše strane", zaključio je ruski predsjednik Vladimir Putin.