POTRESNO

Ukrajinske vlasti počele su da sprovode istrage silovanja tokom ruske invazije na Ukrajinu. Dvije žrtve silovanja ruskih vojnika, Ukrajinke Vika i Nataša, govorile su o svojim slučajevima za britanski Sky news.

Prva žrtva se zove Vika i ima 42 godine. Majka i Ukrajinka, Vika je silovana na „prljavoj, sivoj fotelji“ u kući svog komšije u selu nadomak Kijeva. Silovao ju je ruski tinejdžer, vojnik, koji se na sudu predstavio kao Danijel i koji je navodno isto godište kao i Vikin sin.

Vika kaže da je odlučila da govori o napadu, i to pred kamerom, u maloj sobi komšije u kojoj je silovana, „kako bi potakla druge preživjele žrtve silovanja u Ukrajini da pričaju o tome šta su im ruske snage uradile“.

Morate da pričate

- Želim da žene koje su također bile silovane – znam da ih ima mnogo – ne ćute. Morate da pričate. Oni (ruski vojnici) moraju biti kažnjeni - kazala je Vika za Sky news.

Druga žrtva, Vikina komšinica, zove se Nataša i ima 44 godine. Nataša je silovana u istoj kući u isto vrijeme. Vojnik koji ju je silovao prvo je ubio njenog muža. Na sudu se predstavio kao Oleg koji ima 21 godinu.

Nataša je iz istih razloga kao i Vika pristala da govori o svom slučaju za Skaj njuz, koji prenosi ispovijesti žrtava o dešavanjima koja su prethodila zločinima.

Ruske snage, koje nisu uspjele da se probiju do Kijeva, kontrolirale su tog 9. marta 2022. godine Vikino i Natašino selo u blizini prijestonice.

Obje kažu da je sve počelo dok su njih dvije sjedile u svojim kućama, koje se nalaze nekoliko vrata jedna od druge, u, kako kažu, mirnoj, maloj ulici.

Oko 21 ili 22 sati, na vratima Vikine kuće pojavila su se tri ruska vojnika. Mirisali su na alkohol i zahtijevali da ona pođe sa njima, kaže Vika i objašnjava da nije imala izbor osim da posluša.

Upucao ga u potiljak

Zajedno sa Vikom, ruski vojnici obišli su i sljedeću kuću, ali su navodno zaključili da je žena koja je tu živjela “predebela”.

Prema Vikinim riječima, metak koji je jedan od tri vojnika (Oleg) ispalio zakačio je nogu drugog ruskog vojnika, navodno komandira, koji je zbog toga otišao po ljekarsku pomoć. Ostala dvojica produžila su zatim sa Vikom do Natašine kuće, gdje ih je dočekao Natašin muž Saša, Rus.

Ugledavši Sašu kako otvara vrata, Oleg je uperio pištolj u njega i kazao mu da “želi njegovu ženu”. Saša im je rekao da se sklone odatle, računajući da ga neće upucati pošto je i on Rus, što im je tada i rekao.

Ali čim se okrenuo da se vrati u kuću, ruski vojnik Oleg upucao ga je u potiljak. Saša je pao na pod, a on otišao po Natašu i natjerao je da pođe sa njima.

Ruski vojnici, tinejdžer Danijel i 21-godišnji Oleg, odveli su Viku i Natašu u napuštenu kuću u njihovoj ulici, čiji je vlasnik, njihov komšija, napustio grad na početku invazije.

Oleg je odveo Natašu na sprat, a Danijel je Viku gurnuo u malu sobu u prizemlju.

Vika kaže da je pokušala da urazumi ruskog vojnika, koji joj je međutim rekao da mu “ne odvlači pažnju i da samo odradi svoj posao”. Rus ju je silovao više puta, sve vrijeme joj preteći da će je ubiti ukoliko ne bude sarađivala.

- Nije me tretirao ni kao ženu, ni kao majku, već, žao mi je što ovo kažem, kao prostitutku - rekla je Vika i nastavila:

- Bio je veoma agresivan… Ne znam, možda je uzeo vijagru? Ili možda neku drogu. Bio je lud. Hvala Bogu da me nije ubio i da sam uspjela da pobjegnem.

Prema ispovijestima ove dvije žrtve, Oleg je u isto vrijeme silovao Natašu u spavaćoj sobi na spratu. Kako je Nataša kazala, Oleg joj je rekao da će njen sin biti povrijeđen ako se bude opirala.

- U tom trenutku sam mislila samo na svog sina, da ga ne ubije - rekla je Nataša i dodala da se osjećala “kao živi leš”.

Ona kaže da je silovana skoro sat i po vremena, nakon čega je vojnik sišao dolje, i kada je vidio da drugog vojnika više nije bilo, pobjegao.

Vika i Nataša morale su neko vrijeme da ostanu u svom selu, koje su Rusi držali do kraja marta. Kako kažu, bile su “prestravljene da će ih napadači pronaći i ubiti”. Nataša je u nekom momentu napustila Ukrajinu i pobjegla u Austriju, gdje se trenutno nalazi i odakle je telefonom govorila za Sky News.

Ali ruski vojnici u tom selu rotirali su se na svakih nekoliko dana, rekla je Natašina majka, koja je kazala i da je sljedeća jedinica ruske vojske koja je došla u njihovo selo “bila šokirana kada je čula šta su Danijel i Oleg uradili”.

Kada su se krajem marta sve ruske trupe povukle iz sela, Vika i Nataša dobile su priliku da svjedoče policiji i tužiocima o napadima. Obije žele da njihovi silovatelji budu kažnjeni.