Užareni istok Ukrajine

Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je novi izvještaj iz Ukrajine u kojem se procjenjuje ruska ofanziva i ukrajinska kontraofanziva na istoku države, tačnije u regiji Donbas.

U prvom dijelu analize, ISW je analizirao položaje ruske vojske oko Izjuma te su naveli kako su ruske snage najvjerovatnije napustile cilj opkoljavanje ukrajinskih jedinica od Donjecka do Izjuma u korist završetka preuzimanja kontrole nad oblasti Luganska.

"Šef Luganske uprave Sergej Haidai rekao je da ruska vojna komanda vjerovatno shvata da neće moći zauzeti cijelu oblast Donjecka, ali vjeruju da imaju kapacitet doći do administrativnih granica oblasti Luganska. Ruska vojska će vjerovatni dati prioritet bici kod Sjeverodonjecka. Oni nastavljaju koordinisane napore da zauzmu Sjeverodonjeck sa sjevera i juga", ističe se u analizi.

Drugi dio analize obuhvatio je analizu ruskih kadrova i rezervista.

"Ruskim snagama je vjerovatno ponestalo rezervista spremnih za borbu što je prisililo rusku vojnu komandu da uključi i brojne paravojne formacije u regularne jedinice. Ukrajinski generalštab je izvijestio da se oko 2.500 ruskih rezervista obučava u Belgorodu, Voronježu i Rostovu. Malo je vjerovatno da će taj broj biti dovoljan za popunjavanje ruskih jedinica koje su navodno izgubile i do 20 posto kadrova u ratu", navodi ISW.

Također, navodi se kako privatne vojne kompanije iz Rusije formiraju kombinovane jedinice s vazdušno-desantnim elementima zbog značajnih gubitaka u ljudstvu.

"Popunjavanje elitnih vazdušnih jedinica s plaćenicima je šokantan podatak i najjasniji pokazatelj da je Rusija iscrpila svoje raspoložive rezerve i ljudstvo koje je spremno za borbu. Malo je vjerovatno da će novoformirane ili pregrupisane jedinice biti efikasne u borbi", stoji u analizi ISW-a.

Kada je riječ o jugu Ukrajine i oblastima koje Rusi već duži period drže pod kontrolom, naglašava se kako ruska vojska nastoji uspostaviti punu kontrolu nad ovim dijelom Ukrajine.

"Ukrajinski zvaničnici su izvijestili da su ruske snage počele kopati rovove i graditi betonske ograde u područjima Nikolajevske i Hersonske oblasti, u blizini Melitopolja te u zapadnom dijelu Zaporoške oblasti", pojasnili su iz Instituta za proučavanje rata.

Na kraju, iz ISW-a su naglasili nekoliko ključnih momenata koji se tiču istoka i juga Ukrajine.

"Ruske snage će vjerovatno završiti svoje povlačenje iz okolie Harkova, ali će pokušati zadržati liniju zapadno od Vovčanska kako bi odbranili jedinice od Belgoroda do Izjuma. Nejasno je da li će uspjeti. Rusi će nastaviti napore da opkole Sjeverodonjeck i Lisičansk barem s juga, vjerovatno tako što će se fokusirati na presjecanje autoputa koji povezuje ove dijelove s ostatkom Ukrajine", navodi se u analizi.

Također, ističu kako ukrajinska vojska na istoku sprema i kontraofanzivu.

"Ukrajinska kontraofanziva oko Izjuma će vjerovatno početi uskoru. Bitka za Mariupolj će se, na iznenađenje mnogih, nastaviti", zaključuju iz ISW-a.