PORUKE KANCELARA

Rusija gubi od Ukrajine i mora shvatiti da nema izbora nego pregovarati s Kijevom, izjavio je u intervju za t-online njemački kancelar Olaf Scholz.

“Jedno je jasno: Rusija nije postigla niti jedan od ciljeva rata spomenutih na početku. Ukrajina nije osvojena, ali se brani velikom vještinom, hrabrošću i požrtvovnošću. NATO se nije povukao, već je zapravo povećao svoje snage na istočnom krilu Saveza. A kada Finska i Švedska uđu u NATO, Savez će postati još jači. Sama ruska vojska pretrpjela je velike gubitke, daleko više od desetljeća kampanje Sovjetskog Saveza u Afganistanu. Putin bi postupno trebao shvatiti da je jedini izlaz iz ove situacije dogovor s Ukrajinom”, rekao je njemački premijer.

Dan prije Scholz je telefonski razgovarao s Vladimirom Putinom.

Kancelar je istaknuo da tokom ovog razgovora nije osjetio nikakvu promjenu u raspoloženju čelnika Kremlja.

Scholz je objasnio da bi Rusija u jednom trenutku trebala shvatiti da je jedini mogući način za ukidanje sankcija sporazum s Ukrajinom. A to ne može biti mir koji bi Moskva nametnula Ukrajini.

Šef njemačke vlade istaknuo je da Ukrajina odlučuje o uslovima mira, namjerama povratka suvereniteta nad pripojenim Krimom i slično.

“Ne možemo pregovarati u njihovo ime, na ovaj ili onaj način”, rekao je Scholz.

Uvjerava da će Njemačka nastaviti pomagati Ukrajini, uključujući oružje i pooštravanje sankcije.

„Zato što je naš cilj da pokušaj ruske invazije propadne. Ovo je referentna tačka za naše djelovanje”, rekao je.

Komentirajući da sankcije nisu imale puno učinka, Scholz je rekao da je dojam pogrešan. Također, uvjerava da Berlin neće donijeti nikakvu odluku koja bi mogla dovesti do ditrektnog sukoba između NATO-a i Rusije.

Scholz je uvjeren da se Putin ponaša iracionalno.

“Rusija i cijeli svijet plaćaju vrlo visoku cijenu za Putinovu ludu ideju o širenju Ruskog Carstva”.

Nešto ranije, odmah nakon telefonskog razgovora s Putinom, Scholz je kratko objavio o čemu se razgovaralo.

“Tri stvari iz današnjeg dugog telefonskog razgovora s Putinom. Mora se uspostaviti prekid vatre u Ukrajini što je prije moguće. Tvrdnja da tamo vladaju nacisti je lažna. I, ukazao sam na odgovornost Rusije za globalnu situaciju s hranom”, poručio je kratko Scholz.