Pandemija

Više od dva miliona ljudi u Evropi u 53 zemlje koje su članice Svetske zdravstvene organizacije umrlo je od posledica zaraze koronavirusom, objavila je organizacija u četvrtak. Evropski region SZO proteže se od Grenlanda do ruskih pacifičkih obala, i uključuje zemlje srednje Azije, kao i Tursku.

SZO je broj nazvao "poražavajućim", ali je rekao da je ta brojka verovatno tek deo smrtnih slučajeva direktno izazvanih kovidom-19 i indirektnim efektima pandemije tokom dve godine.

Iako broj novozaraženih slučajeva opada, on je i dalje previsok, objavila je u četvrtak regionalna kancelarija SZO u Kopenhagenu.

Koronavirus je "još uvek virus ubica, posebno za nevakcinisane i klinički ranjive", navodi se u saopštenju.

Prema podacima agencije Rojters, Sjedinjene Američke Države su do sada zabeležile više od milion smrtnih slučajeva od kovida-19, čime je ta nekada nezamisliva brojka pređena posle dve godine od pojave ove bolesti u SAD.

Sa 6,7 miliona potvrđenih smrti u svetu, nema mnogo mesta na planeti koja ova bolest nije poharala.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, stvarni broj žrtava – koji uključuje one koji su umrli od posledica komplikacija kovida-19 kao i one koji su umrli od indirektnih posledica izbijanja pandemije – verovatno je bliži brojci od 15 miliona.

Iako je svet do sada uglavnom počeo da se vraća na „staro normalno“, naučnici već rade na novoj buster dozi jer virus nastavlja da mutira.

"Ni u kom slučaju nije gotovo", rekao je nedavno glavni medicinski savetnik predsednika SAD Džoa Bajdena, Entoni Fauči.