IZVJEŠTAJ BRITANACA

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novi dnevni izvještaj s ukrajinskog ratišta navodeći da su ruski komandanti pod veliki pritiskom Moskve da izvode riskantne manevarske operacije, što je dovelo da znatnih gubitaka.

"Ukrajinske snage uspješno su spriječile pokušaj prelaska ruske rijeke u Donbasu. Slike pokazuju da je Rusija tokom prijelaza rijeke Severski Donjec zapadno od Severodonjecka izgubila značajne oklopne manevarske elemente najmanje jedne taktičke skupine bataljuna, kao i raspoređenu opremu za pontonsko premošćivanje", navodi se.

Ministarstvo ističe da je takav pokušaj vrlo rizičan manevar i govori o pritisku pod kojim su ruski komandatni da postignu napredak u operacijama u istočnoj Ukrajini.
"Ruske snage nisu uspjele ostvariti nikakav značajniji napredak unatoč koncentrisanju snaga na ovom području nakon povlačenja i preraspoređivanja jedinica iz Kijevske i Černigovske oblasti", stoji u izvještaju.

Osim toga, ističu da Rusija ulaže značajne napore u blizini Iziuma i Severodonjecka u pokušaju proboja prema Slavjansku i Kramatorsku s primarnim ciljem okruživanja ukrajinskih snaga što bi onemogućilo Kijevu da pošalje nove jedinice sa zapade zemlje.