Precijenio se

Ruski predsjednik je u stanju poricanja i pokušava mijenjati opravdanja za rat i prebaciti odgovornosti, rekao je francuski ministar vanjskih poslova.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian govorio je o posljedicama ruskog rata u Ukrajini u intervjuu za jedan francuski kanal, rekavši tom prilikom da je ruski predsjednik Vladimir Putin napravio mnoge strateške greške, posebno na početku ofanzive, kako je to rezimirao list Le Parisien.

Govoreći za BFM TV, Le Drian je upozorio da će rat biti “dug i težak”, ističući da Putinov govor povodom obilježavanja godišnjice Dana pobjede 9. maja nije donio ništa novo.

“Ruska agresija se nastavlja, a rat se nastavlja sa svojim tragedijama. Bit će dug i težak, jer je Putin u stanju poricanja i pokušava mijenjati opravdanja za rat i prebaciti odgovornosti”, rekao je.

Prema Le Drianu, ruski predsjednik je napravio “četiri strateške greške”.

‘Mislio da će reakcija Evrope biti slaba’

Prvo, i iznad svega, kada je mislio da će Ukrajina pasti bez većih problema, što se pokazalo suprotnim od realnosti.

Narod ove zemlje pretvorio se u naciju koja se “hrabro bori”, kako je rekao.

Druga greška je bila ta što je gospodar Kremlja mislio da će reakcija Evrope biti slaba, ali se pokazalo suprotno.

Treća Putinova greška, prema riječima francuskog ministra, povezana je s njegovim uvjerenjem da je vidio slabosti u Sjevernoatlantskom savezu, a NATO se zapravo još jače držao svojih načela.

Što se tiče četvrte Putinove greške, on je precijenio snagu svoje vojske, navodi Le Drian.