Lider Ukrajine

Svaki mirovni sporazum s Rusijom ovisio bi o povlačenju ruskih snaga na svoje položaje prije invazije, rekao je ukrajinski predsjednik.

Obraćajući se jednom londonskom think tanku, Volodimir Zelenski je rekao da je to minimum koji njegova zemlja može prihvatiti, piše BBC.

Zelenski je rekao da je on vođa “Ukrajine, a ne mini-Ukrajine”. Međutim, nije spomenuo Krim koji je Rusija anektirala 2014. godine.

Zelenskij je rekao da ne može biti govora o tome da Rusija drži teritorij koji je osvojila otkako je napala Ukrajinu.

“Kako bi se zaustavio rat između Rusije i Ukrajine, korak bi trebao biti vraćanje situacije od 23. februara”, rekao je odgovarajući na pitanje BBC-ja.

“Izabrao me narod Ukrajine za predsjednika Ukrajine, a ne za predsjednika neke vrste mini-Ukrajine. Ovo je vrlo važna tačka”, dodao je.

Pozivanje na situaciju od 23. februara sugerira da Ukrajina možda neće inzistirati na ponovnom preuzimanju Krima prije sklapanja mira s Rusijom. Poluotok je prije osam godina pripojen Rusiji.

Zelenski je pozvao na nastavak diplomatskog dijaloga između Rusije i Ukrajine:

“Uprkos činjenici da su uništili sve naše mostove, mislim da još nisu svi mostovi uništeni, figurativno rečeno”, rekao je.

Rusija je sa svoje strane taj proces opisala kao “stagnaciju”.