Izvrtanje istine

Tri eksperta odgovaraju na pitanje kakvi su sada vojni izgledi Vladimira Putina, pošto nije uspio zauzeti Ukrajinu.

Ruska parada na Dan pobjede je godišnji ekstravagantni događaj na Crvenom trgu u Moskvi. Pada 9. maja, a njime se obilježava predaja nacista u Drugom svjetskom ratu, uz raskošan spektakl koji za cilj ima pokazati rusku moć.

Formacije, tenkovi i sofisticirano naoružanje pokazuju se kao podsjetnik svijetu o trajnoj ruskoj snazi. Slavljenje onoga što je u Rusiji poznato kao “Veliki domovinski rat” koristi se za poticanje nacionalizma i odavanje počasti za 24 miliona života, koji su izgubljeni u odbrani od Hitlera.

Probe na ulicama ispred Kremlja, održane proteklih dana, nagovještavaju spektakl sljedeće sedmice, sa interkontinentalnim balistički projektilima i 11.000 vojnika u maršu. Borbeni avioni letjet će iznad u formaciji "Z", simbolu invazije na Ukrajinu.

No, Kremlj nema mnogo toga za slaviti. Predsjednik Vladimir Putin nije ispunio cilj da preuzme Ukrajinu, pogrešno misleći da će prošetati kroz nju. Taktičke greške vodile su ka katastrofalnim ruskim gubicima. Velika Britanija procjenjuje da je Rusija u samo dva mjeseca izgubila oko 15.000 vojnika.

Vojska koju je svijet smatrao relativno modernom i dobro opremljenom, pokazala se šokantno lošom. Linije snabdijevanja su joj napadnute i razvučene jer su se trupe raširile na previše frontova. Rusi su potcijenili mnogo manjeg protivnika i činjenicu da će ujedinjeni Zapad dati milijarde dolara vojne podrške Ukrajini.

Odvraćeni od Kijeva, Rusi su se ponovo bacili na regiju Donbas na jugu i istoku kako bi učvrstili teritoriju koju su okupirali 2014. i dobili više. No, osiguranje tog područja do 9. maja i proglašenje trijumfa, izgleda malo vjerovatno. Tokom protekle sedmice, niti ta ofanziva nije dala značajne rezultate.

Pobjeđivanje ima različito značenje za različite ljude. Pošto nije okupirao cijelu Ukrajinu, u ovom trenutku nije jasno šta bi Putin podrazumijevao pod pobjedom. Visokomotivirani Ukrajinci nastavljaju uživati podršku Zapada i odlučno će se boriti da odbrane svoju teritoriju. U nekom smislu, moglo bi se reći da je Ukrajina već odnijela stratešku pobjedu jer je ujedinila NATO i demonstrirala efikasno vođenje rata. Iako mnogo manja od ruske, ukrajinska vojska spriječila je pad prijestolnice i vratila moćnijeg neprijatelja natrag.

Čini se da rat sada ulazi u fazu iscrpljivanja, u kojoj će svaka strana pokušati iscrpiti drugu bez jasne prednosti. Budući da rat, u koji je uložio svoju reputaciju čvrstog čovjeka, kao i ekonomija, ne uspijevaju ispuniti nijedan od njegovih ciljeva, pitanje je kako će Putin predstaviti “pobjedu” 9. maja? A, kakvi su njegovi vojni izgledi u mjesecima koji dolaze?

Al Jazeera je potražila odgovore od tri vojna eksperta koji su se fokusirali na rusku vojsku i sigurnost.

‘Putin je dokazao da je sposoban izvrtati istine’
– Margarita Konajev, istraživačica Centra za sigurnost i nove tehnologije iz Georgetowna


Konajev očekuje da će Putin, u pokušaju da sačuva obraz, pokušati odvratiti pažnju od stvarnosti rata i udvostručiti narativ koji je do sada funkcionirao – poziv na nacionalizam i argument da je ovo rat koji je Rusima nametnut širenjem NATO-a i da Ukrajina nije prava zemlja.

“On će insistirati na tome da su SAD i NATO spremni riskirati nastavak nasilja i ekonomskog pada širom svijeta samo kako bi ponizili Rusiju i ograničili njenu moć u međunarodnom poretku”, kaže ona.

“Budući da se radi o 9. maju, evocirat će Veliki domovinski rat i prikazati ovaj trenutak kao još jedan od onih u kojima ruski narod mora biti postojan i herojski dok je na udaru. Putin je dokazao da je prilično sposoban izokrenuti istine i reorganizirati narativ na način koji se može činiti logički neispravnim. To neće biti njegov prvi rodeo, a niti ruski, ako govorimo o propagandi“, dodala je.

Što se tiče razvoja rata, ona očekuje da će se borbe nastaviri tokom ljeta, na manjim dijelovima teritorije na kojim bi se dvije strane mogle često izmjenjivati, uz usputno uništenje manjih gradova i sela. Rusija će, kaže, povremeno bombardovati gradove kako bi uplašila stanovništvo i demonstrirala snagu. S političke strane, ona ne vidi pravi poticaj ni za jednu stranu za kompromis.

Konajev tvrdi da Ukrajina ima nekoliko prednosti. Može prebacivati oružje na liniju fronta brže od Rusa, iako im ono dolazi u zemlju sa zapadne strane. Imaju prednost unutrašnjih opskrbnih linija i, uz pomoć zapadnih saveznika, mogu prikupiti dobre podatke kako bi izbjegli napade, spriječili ih, kao i uzvrtili.

Uz to, Rusija je dosad patila zbog stila komandovanja od vrha prema dole, koji ne dopušta da vodstvo na terenu bude fleksibilno.

“Ukrajinci napadaju kako se situacija razvija na terenu, suprotno od onoga što očekuju da će biti”, kaže Konajev.

Ipak, bio bi ogroman izazov potpuno potisnuti ruske snage iz Ukrajine, uključujući Krim, koji je Moskva okupirala 2014., te separatistička područja u Donjecku i Lugansku. Rusija ima zračnu moć i dobre položaje na istoku. Na svojoj strani ima i matematiku – 900.000 aktivnog osoblja i dva miliona rezervista. Nasuprot tome, cijela ukrajinska vojska, koja se sastoji od aktivnih vojnika i rezervista, broji manje od 300.000 (ne računajući civile koji su se pridružili ratnim naporima). Ruske snage će se još više proširiti ako Putin proglasi masovnu mobilizaciju, iako bi novopridošlim vojnicima trebalo vremena da postanu borbeno spremni.

Dok Ukrajina prima oružje koje joj daje mogućnost napada na tenkove i linije opskrbe, poput haubica i dronova s radarskim sistemima za prikupljanje obavještajnih podataka, važno je i to da li će ta oprema preživjeti.

“Nije jasno imaju li dovoljno dijelova i vještina da ih održavaju dok se troše”, kaže Konajev.

Ali za šest mjeseci, “ko zna gdje ćemo biti”, dodaje.

“Nastavljamo biti iznenađeni nesposobnošću ruske vojske i odbranom Ukrajinaca.”

‘Dug put do pobjede vojnim putem’
– Tracey German, profesorica konflikta i sigurnosti na King's koledžu iz Londona


German primjećuje da postoji velika razlika između vojne i političke pobjede. Neka strana može pobijediti na bojnom polju, ali ne i politički. „A oni su daleko od vojne pobjede“.

Iz tog razloga, kako vjeruje, Rusi su u svojoj javnosti orgaizovali fanfare o „oslobađanju“ Mariupolja, strateške luke koja je poravnata u najtežim borbama. Putinov razlog za invaziju bio je osloboditi Ukrajince od “genocidne” vlade i vratiti ih Majci Rusiji. Sigurno je da bi kontrola ove strateške luke smanjila ukrajinski industrijski i poljoprivredni izvoz i pomogla Rusiji da stvori kopneni most između separatističkih regija i Krima. Također osigurava i poene za propagandnu pobjedu. Drugi izgovor za rat bio je “denacifikacija” Ukrajine, a odbrana grada uključivala je i članove krajnje desnog bazaljona Azov.

Ali, „oslobađanje“ od čega? Bombardovanje grada koji i danas još pruža otpor, uništilo je 90 posto zgrada i ostavilo 20.000 mrtvih. Više od tri četvrtine od 450.000 stanovnika pobjeglo je. Oni koji ostanu bore se da pronađu hranu, vodu, toplotu i struju.

“Zanimljivo je da su Rusi željeli napraviti veliku pjesmu i plesati o nečemu”, napominje German.

Nova ofanziva je prošla toliko loše da joj je teško špekulirati kako bi mogla izgledati Putinova pobjeda. Smisao ponovnog fokusiranja na istok i jug bila je učvršćivanje i dobivanje više teritorija za okruživanje Ukrajine sa svih strana.

“Ko zna je li išta od ovoga sada izvodivo “, kaže ona.

Njen je osjećaj da će Putin uspjeti sačuvati vlast, čak i kada sankcije počnu nagrizati zemlju za nekoliko mjeseci, i u slučaju da provede nepopularnu masovnu vojnu mobilizaciju kako bi ojačao snage koje se iscrpljuju.

Putin se okružio lojalistima koji ga se boje i jednako su paranoični u pogledu prijetnji i njemu kao vođi, i režimu. Oni prihvataju njegovo uvjerenje da demonski Zapad želi razbiti zemlju, što čini puč u palati malo vjerovatnim, smatra ona.

“Mislim da je Putin svjestan da, ako se osvrnete na sovjetsku imperijalnu historiju, postoji duga historija umiranja vođa na dužnosti.”

Rat iscrpljivanja koji će trajati ‘dok je Putin na poziciji’
– Mathieu Boulage, viši istraživač Chatham Housa iz Londona


Boulege vjeruje da je, nakon što je u početku dobio loše obavještajne podatke, Putin konačno svjestan da su njegove snage preopterećene. Sada zna da, sve u svemu, njegova vojska ima limit, no, ne može se vidjeti da izgleda očajno.

“Putin neće priznati poraz. Kremlj neće napraviti kompromis”, kaže Boulege.

“Neposredno prije 9. maja bit će veliki trenutak za Putina da kaže – misija je izvršena, ovo je moja verzija historije. Ovo je moje naslijeđe. Misija mora biti predstavljena kao ostvarena. Zaboravite na preuzimanje Kijeva. Sravnili smo Mariupolj, oslobodili smo više dijelova Donbasa. Možda će objaviti republiku u Hersonu [grad na jugu koji je pod ruskom okupacijom od marta]“, dodaje.

U budućnosti, predviđa rat iscrpljivanja koji će trajati “dok je Putin na poziciji”.

Boulege ističe da se mnogo toga ne zna o njegovom stanju duha i koliko je daleko spreman povući zemlju sa sobom.

“On je istrošeni 70-godišnji Rus”, kaže Boulege. “Možda postoji nešto što ne znamo o njegovom psihičkom ili fizičkom zdravlju. Ovdje se radi o oholosti čovjeka koji želi zauzeti stav i imati nasljeđe. I ispostavilo se da se radi o Ukrajini.”

Da li bi posegnuo za nuklearnim oružjem?

“Što se mene tiče, on je destruktivan, ali nije samoubica”, kaže Boulege. “Osim ako se ne dokaže suprotno. Svi scenariji su na stolu.”