VAŽNO PONAVLJATI STAV

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki u redovnom obraćanju medijima u Sjedinjenim Američkim Državama govorila je o aktuelnoj situaciji u Ukrajini, ali i o mogućnostima upotrebe nuklearnog oružja.

Između ostalog, Psaki je odgovorila i na činjenicu da 8 od 10 Amerikanaca koji su učestvovali u anketi Washington Posta izražava zabrinutost zbog mogućnosti širenja ukrajinskog sukoba na druge države, ali i ruske upotrebe nuklearnog oružja.

"Ovo je rat između Ukrajine i Rusije. NATO nije umiješan u sukob. Sjedinjene Američke Države se ne bore u ovom ratu. Dakle, mislim da je važno i od vitalnog značaja za sve nas da Kremlj ne ponavlja stavove o našem učešću", rekla je Psaki.

Naglasila je kako je stav predsjednika Bidena ostao nepromijenjen, te da SAD neće slati trupe u Ukrajinu.

"Ponovila bih predsjednikov stav, a njegovo razmišljanje je da nećemo slati američke trupe na teren kako bi se borile u ovom ratu. To je nešto što ćemo nastaviti ponavljati Amerikancima", poručila je Psaki.

Također, osvrnula se i na mogućnost da Rusija upotrijebi nuklearno oružje protiv Ukrajine ili neke od članica NATO saveza.

"Rekla bih da su sami Rusi tokom vremena, uključujući i prošlu godinu, jasno stavili do znanja i da su svjesni da se nijedan nuklearni rat ne može dobiti. Slažemo se s tom tvrdnjom. To je važno za svaku zemlju da ponovi i važno je da se svaki izabrani zvaničnik oglasi sa istim stavom kako u našoj zemlji, tako i u svijetu", zaključila je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.