SKUPŠTINA VIJEĆA EVROPE

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PSVE) pozvala je svojih 46 država članica da hitno uspostave međunarodni krivični sud na principu univerzalne jurisdikcije kako bi ruske počinioce ratnih zločina protiv Ukrajine priveli pravdi.

Skupština je jednoglasno usvojila rezoluciju na proljetnom zasjedanju u Strazburu u Francuskoj kako bi se osigurala odgovornost za ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava od strane Rusije u Ukrajini.

U rezoluciji se navodi da su zgroženi izvještajima o korištenju silovanja i mučenja kao ratnog oružja i i čestitanjem predsjednika Vladimira Putina navodnom organizatoru civilnih zločina u gradu Buča, što "cinično potiče ruske trupe da nastave s sličnim akcijama".

Pozvao je međunarodnu zajednicu da pošalje jasnu poruku da će političko i vojno vodstvo Ruske Federacije - odgovorno za pokretanje rata, provođenje ratnih zločina i mogući genocid - biti pozvano na odgovornost.

Skupština je apelovala državama članicama da koriste princip univerzalne jurisdikcije za istragu i krivično gonjenje takvih zločina počinjenih izvan njene teritorije.

Prema rezoluciji, mandat Tribunala treba da bude "ulaganje i krivično gonjenje zločina agresije" kako je definisano međunarodnim pravom "koji je navodno počinilo političko i vojno rukovodstvo Ruske Federacije", navodi se u saopćenju PSVE.

Tribunal bi također trebao "imati ovlaštenje da izdaje međunarodne naloge za hapšenje, a ne da bude ograničen imunitetom države", ističe se u njemu.

Vijeće je u martu izbacilo Rusiju zbog ozbiljnog kršenja ljudskih prava, vladavine prava i osnovnih sloboda kao rezultat agresije Moskve na Ukrajinu.