Dezinformacija

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan kritikovao je izjavu predsjednika SAD Josepha Bidena da je tokom Prvog svjetskog rata nad Jermenima u Osmanlijskom carstvu počinjen genocid, nazivajući je neistorijskom i zasnovanom na dezinformacijama.

"Američki predsjednik bi trebalo jako dobro da nauči i poznaje istoriju. Ne možemo oprostiti ovaj pokušaj koji ima za cilj da izazove Tursku u nedostatku takvog (istorijskog) znanja", rekao je Erdoğan novinarima u Ankari nakon sastanka Vlade.

Dodao je da Bidenove izjave na tu temu nisu vrijedne pažnje jer su zasnovane na "lažnim informacijama" i da nemaju efekta na Tursku, prenosi turska agencija Anadolija.

Biden je povodom jermenskog Dana sjećanja, 107. godišnjice, u pisanoj izjavi naveo da su "Osmalijske vlasti 24. aprila 1915. pohapsile jermenske intelektualce i čelnike zajednice u Konstantinopolju (Istanbulu), čime je počeo genocid na Jermenima, jedan od najvećih masovnih zločina u 20. vijeku".

Ispunjavajući predizborno obećanje, Biden je prošle godine na godišnjicu prvi put upotrebio termin genocid.

Kako je pisala američka agencija AP, njegovi prethodnici su decenijama izbegavali tu reč iz zabrinutosti da bi Turska, članica NATO, mogla biti uvređena.

Turska novinska agencija Anadolija piše da je dio jermenskog naroda koji je živeo u Osmanskom carstvu pridružio Rusima koji su upali na teritoriju i pobunili se, te da jermenski lobi "na međunarodnoj sceni radi na prikupljanju podrške da su Jermeni tada bili žrtve 'genocida'".

Agencija dodaje i da Turska smatra da bi ocjenu o karakteru tih dešavanja trebalo da daju istoričari, "a veliki broj njih se ne slaže s tvrdnjama projermenskih krugova".