Obavještajni podaci

Vojska SAD-a pozorno prati ruski nuklearni arsenal u jeku rata u Ukrajini.

Kako javlja CNN pozivajući se na više izvora iz američkog Ministarstva odbrane, ministar odbrane Lloyd Austin dva do tri puta sedmično prima izvještaj američkog generala zaduženog za američka nuklearna oružja, ali i odbranu od potencijalnog nuklearnog napada.

Američki dužnosnici rekli su CNN-u kako SAD zasad nema nikakve indikacije da se Rusija priprema koristiti nuklearno oružje, ali dva izvora upoznata s posljednjim obavještajnim procjenama rekli su kako su američki dužnosnici zabrinutiji zbog mogućnosti da bi Rusija mogla koristiti nuklearno oružje nego u bilo kojem trenutku od završetka Hladnog rata.

Isti izvori naglašavaju da je i dalje smatraju "malo vjerojatnim" da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao koristiti bilo kakvo nuklearno oružje. Vjerojatnost za takvo što procijenili su na oko jedan posto.

Admiral Charles Richard, zapovjednik američkog Strateškog zapovjedništva, redovito obavještava ministra odbrane i ostale čelnike Pentagona o strogo povjerljivim obavještajnim podacima o statusu ruskog nuklearnog arsenala te svim ruskim potezima koji bi mogli izazvati zabrinutost, navode dužnosnici Ministarstva odbrane.

Ti izvještaji uključuju i izvještaje obavještajne zajednice, koja pozorno prati izjave Putina i ostalih ruskih visokih dužnosnika, prenosi Index.hr.