TENZIJE NA ISTOKU

Predsjednik Irana Ebrahim Raisi izjavio je danas kako ni najmanji pokreti izraelskog režima ne mogu biti skriveni od iranske vojske, obavještajnih i sigurnosnih snaga.

Govoreći na ceremoniji povodom obilježavanja Dana vojske, Raisi je pozdravio jedinstvo koje vlada među vojnim organizacijama u ovoj države te je poručio kako iranske oružane snage posjeduju mnoge sposobnosti uključujući i one koje se tiču preuzimanja najrizičnijih poslova.

"Vojska je iskoristila priliku koju su joj dale sankcije da se osnaži. Naša vojna industrija sada je u najboljem stanju i može pomoći čak i drugim industrijama u državi", rekao je Raisi.

Nakon toga, iranski predsjednik se osvrnuo na dešavanja u Izraelu te je poslao poruku zvaničnicima ove države.

"Ako tražite normalizaciju odnosa sa zemljama u regiji, morate biti svjesni da nijedan vaš potez ne možete sakriti od oružanih, obavještajnih i sigurnosnih snaga Irana. U slučaju najmanjeg poteza izraelskog režima protiv iranske nacije, meta naše vojske bit će centar Izraela", poručio je Raisi.

Na kraju svog obraćanja, osvrnuo se i na sankcije koje su Sjedinjene Američke Države uvele Iranu.

"Glasnogovornik Bijele kuće je pred svijetom priznao da su sankcije i maksimalni pritisak na Iran bile veliki neuspjeh i da je to sudbina onih koji traže konfrontaciju sa islamskim sistemom", zaključio je Raisi u svom govoru.