VJEŠTO BALANSIRANJE

Ukrajina surađuje sa Turskom onoliko koliko je moguće u vezi sa podrškom zbog ruske invazije, ali razumije, iako nije sretna, da Ankara paralelno održava veze sa Moskvom, rekao je to ukrajinski diplomata, koji je tražio da bude anoniman.

Zvanična Ankara je kritikovala invaziju na Ukrajinu i prodala ovoj državi dronove i pored ruskih pregovora, ali je također odbila da uvede sankcije protiv Rusije i koristila je jako opreznu retoriku u opisu rata u Ukrajini.

"Bili bi sretni kad bi se Turska pridružila sankcijama protiv Rusije i prekinula letove iz Rusije, ali također razumijemo da je ovo realnost," rekao je stranim novinarima jedan ukrajinski diplomata.

Rekao je i da umjesto da kritikuju Tursku i traže nešto što je malo moguće, surađuju sa Turskom onoliko koliko je moguće. Također naznačio je da je samo Turska uspjela da okupi ruske i ukrajinske zvaničnike za mirovne pregovore.

Turska u velikoj mjeri ovisi o uvozu energenata iz Rusije kao i velikog broja ruskih turista, također postala je i sigurno utočište za Ruse koji bježe od sankcija, prenosi Reuters.

Ovaj diplomata je naglasio i kako je turska zabrana da neki ruski brodovi prođu kroz Bosfor i Dardanele spasila ukrajinski grad Odesu.