Odgovor na sankcije

Vlasti Ruske Federacije osudile su akcije Izraela protiv Palestine, rekavši da je Tel Aviv pretvorio Gazu u zatvor pod otvorenim nebom.

Komentirajući izjave izraelskog ministra vanjskih poslova o podršci glasanju o suspenziji članstva Rusije u Vijeću za ljudska prava UN-a (UNHRC), Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je navelo da Izrael koristi situaciju oko Ukrajine da odvrati pažnju od palestinskog problema.

- Kao što je poznato, kršeći brojne odluke Vijeća sigurnosti i Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, izraelska vlada nastavlja ilegalnu okupaciju i puzajuću aneksiju palestinskih teritorija. Kao rezultat toga, više 2,5 miliona Palestinaca na Zapadnoj obali rijeke Jordan živi u izolovanim enklavama, odsječenim od vanjskog svijeta - navodi se u saopćenju iz Moskve.

Ministarstvo je istaklo da se izraelski kurs o održavanju najdugotrajnije okupacije nakon Drugog svjetskog rata provodi uz prešutnu saglasnost vodećih zapadnih zemalja i otvorenu podršku SAD-a.

- Pojas Gaze je u suštini postao zatvor na otvorenom, čija dva miliona ljudi su prisiljeni da preživljavaju skoro 14 godina u uslovima izraelske morske, zračne i kopnene blokade - navodi se u saopćenju.

Anadolija