GENOCIDNE DEBATE

Kako rat u Ukrajini ide sve lošije po Rusiju, koja ga i dalje zove “specijalnom vojnom operacijom”, ruska režimska propaganda sve je agresivnija i sumanutija.

Ratnohuškačka propaganda posebno se ističe na ruskoj državnoj televiziji Rosija 1, odnosno na njenim sada već bolesnim debatnim emisijama.

U tim debatnim emisija pokolji civila koje su do sada napravili ruski vojnici, pripisuju se Ukrajincima koji prema gostima u tim debatama ubijaju sami sebe.

Ti zločini su zapravo “provokacije” koje “podvaljuje Ukrajina”, a pripremaju ih “specijalisti izvjesne službe u Londonu”, koji Kijevu “pišu scenarije” a koje onda “odobrava Washington, a osigurava Bruxelles”.

Kako stvari na forontu po rusku vojsku izgledaju lošije, retorika na Rosiji 1 postaje – genocidna. Jedan gost tako je protekle sedmice izrazio svoje slaganje – ne poricanje – s tvrdnjom američke zamjenice ministrice vanjskih poslova Victorije Nuland da ruski predsjednik Vladimir Putin vrši genocid, te da je njegov “evidentni cilj izbrisati ideju bivanja Ukrajincem”.

“Ja se slažem s Victorijom Nuland, to je genijalno. Ta ideja treba biti izbrisana, od početka do kraja. Ona truje živote slavenskog naroda već 100 godina. Ruskom narodu je rečeno: sad ćete odjednom biti Ukrajinci, iako je samo to ime uvredljivo”, objasnio je ovaj gost svoje viđenje rješenja ukrajinskog pitanja.

“Govorim o ukrajinstvu, o ideji bivanja Ukrajincem, o ideji da je jednom od ruskih naroda rečeno da nisu Rusi. Morate mrziti Ruse i boriti se protiv njih. Tu ideju treba potpuno zatrti i za taj posao će trebati puno vremena”, zaključio je ovaj gost potpuno ignoririšući istoriju ukrajinske državnosti koja seže u 10. stoljeće, kao i višestoljetnu istoriju ruskih pokušaja zatiranja ukrajinskog nacionalnog identiteta, kulture i jezika.

U još jednom isječku, odnosno kompilaciji isječaka koje je objavila američka novinarka Julia Davis Davis, niz gostiju na Rosiji 1 iznijeli su isti genocidni stav o tome da Ukrajinci nemaju pravo postojati kao zasebna nacija jer su zapravo Rusi – što je stav koji je i sam Putin više puta izrazio.

“Naš cilj nije da napustimo (Ukrajinu). I možemo dati preciznu prognozu da ćemo morati ostati u Ukrajini 30 do 40 godina. Kad izmijenimo dvije generacije (Ukrajinaca), i iskorijenimo tu bolest (ukrajinskog patriotizma), onda ćemo vidjeti šta dalje”, grmio je tako jedan general s tri zvjezdice.

“Ne bi smjelo biti nikakvih ukrajinskih nacionalnih simbola. Ruske zastave se vijore, zastava slobode (zastava Sovjetskog Saveza koji je pobijedio nacističku Njemačku u Drugom svjetskom ratu), provodimo denacifikaciju”, rekao je drugi gost, dok je televizija iza njega puštala kadrove ruskog oklopnog vozila koje vijori crvenu sovjetsku zastavu – u Ukrajini 2022., ne 1945.

“Hoće li trebati 15-20 godina ili više, vrijeme će pokazati. Bilo kako bilo, oni ostrašćeni banderovci koji su pobjegli u zemlje NATO-a neće se smjeti vratiti na teritorij zemlje koja se trenutno zove Ukrajina”, objašnjavao je profesorskim tonom ovaj gost, misleći valjda na milione žena i djece koji su pobjegli diljem Evrope pred ruskim “denacifikatorima”.

“Ako ostavimo ovaj kancerozni tumor, čak i njegov maleni dio, on će opet sve inficirati. Možemo ga denacificirati samo tako da idemo do kraja, do granice s Poljskom. Nema druge opcije”, objasnio je treći.

“Denacifikacija se provodi tako da se glave kotrljaju”, ubacila se u riječ, sa svojom genocidnom fantazijom, Margarita Simonjan, glavna urednica Russia Todaya. Simonjan je redovna voditeljica ove emisije, uz svog kolegu Vladimira Solovjova.