DRŽAVNI DEMARŠ

Rusija je ove sedmice poslala službenu diplomatsku notu SAD-u upozoravajući da američke i NATO pošiljke osjetljivih sistema naoružanja Ukrajini samo dodaju gorivo tamošnjem sukobu i da mogu donijeti nepredvidive posljedice.

Diplomatski demarš, čiju je kopiju pregledao The Washington Post, uslijedio je nakon odluke predsjednika Joe Bidena da dramatično proširi obim oružja koje se isporučuje Ukrajini. Paket od 800 miliona dolara uključuje haubice od 155 mm što je ozbiljna nadogradnja u dalekometnoj artiljeriji koja odgovara za obaranje ruskih sistema, bespilotne letelice i oklopna vozila te dodatnu prenosivu protuvazdušnu i protutenkovsku opremu kao i milione komada municije.

SAD su također omogućile isporuku u Ukrajinu sistema protuvazdušne odbrane dugog dometa, uključujući isporuku slovačkih lansera S-300 ruske proizvodnje iz sovjetske ere na kojima su ukrajinske snage već obučene.

Iz State Departmenta odbili su komentirati sadržaj diplomatske note poslane na dvije stranice ili govoriti o potencijalnom odgovoru SAD-a.

Ruski stručnjaci sugeriraju da je Moskva konvoje oružja koji dolaze u zemlju svakako označila kao legitimne vojne mete.

Ovo je prvi puta od početka invazije na Ukrajinu da se Rusija direktno obrati SAD-u dokumentom koji ima prijeteći ton.