Opasniji svijet

Dmitrij Medvedev, bivši predsjednik Ruske Federacije i aktuelni zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti, upozorio je u četvrtak da se o statusu Baltika bez nuklearnog oružja neće moći razgovarati ukoliko Finska i Švedska uđu u NATO savez.

U članku objavljenom na njegovom Telegram kanalu, Medvedev je istakao da će, kada se dvije zemlje učlane u alijansu, Rusija imati još dva "zvanično registrovana" protivnika, a dužina kopnenih granica alijanse s Rusijom će se više nego udvostručiti.

On je rekao da Rusija mora reagovati bez emocija i hladne glave. Kako je kazao, zemlja treba ojačati graničnu liniju s NATO-om, pojačati kopnene snage i sistem protivvazdušne odbrane i rasporediti mornaricu u Finskom zaljevu.

- U ovom slučaju više neće biti moguće govoriti o bilo kakvom statusu Baltika bez nuklearnog naoružanja - ravnoteža se mora uspostaviti. Rusija do danas nije poduzimala takve mjere i nije ni namjeravala - poručio je Medvedev.

Medvedev je rekao da nije relevantno povezivati prijem Švedske i Finske u NATO sa situacijom u Ukrajini, jer su dvije zemlje razmatrale ulazak u NATO i prije nego što je počeo sukob u Ukrajini.

- Mi s ovim državama nemamo teritorijalne sporove kao s Ukrajinom. Stoga je cijena takvog članstva za nas drugačija - dodao je Medvedev, što znači da bi prijem Ukrajine u NATO mogao dovesti do direktnog sukoba između Rusije i NATO-a ukoliko bi Ukrajina pokušala da povrati Krim koji je anektirala Moskva.

Medvedev je također ukazao da je javno mišljenje o prijemu u NATO u Finskoj i Švedskoj podijeljeno uprkos maksimalnoj propagandi. Smatra da bi njihovo članstvo u NATO-u svijet učinio opasnijim.

- Niko razuman ne želi veće cijene i poreze, povećane tenzije duž granica, iskandere, hipersonike i brodove s nuklearnim oružjem bukvalno nadomak vlastitog doma. Nadajmo se da će pamet naših sjevernih susjeda ipak pobijediti - rekao je Medvedev.

Britanski list "Times" je u ponedjeljak, pozivajući se na izvore, objavio da Švedska i Finska namjeravaju da se pridruže NATO-u ovog ljeta.

Parlament Finske u narednim sedmicama će raspravljati o mogućnosti pridruživanja vojnom savezu NATO-a, izjavila je u srijedu finska premijerka Sanna Marin.

Švedska premijerka Magdalena Andersson rekla je da se Evropa suočava s novom sigurnosnom situacijom i da će je ta zemlja procijeniti i uskoro donijeti odluku o članstvu u NATO-u.

Anadolija