Ostajući u sirijskom gradu koji još uvijek nije pod kontrolom snaga režima Bashara Al-Asada, Albanci u Siriji su brendirali svoj "vodni odred", prenosi Reporteri.

Predvođena Abdullom Jasharijem, Albancem iz Sjeverne Makedonije (1976), grupa  poznata kao "Džemati al-Alban" i dalje promoviše džihad za ponovno oživljavanje Islamskog kalifata, koji je pokrenula teroristička organizacija Islamska država (ISIS). Procenjuje se da se više od 300 građana sa Kosova priključilo terorističkim organizacijama

"Džemati al-Alban" je povezan sa Džabhat al-Nusrom, drugim krilom odvojenim od ISIS, koje sada nastavlja da deluje kao Tahrir al-Šam (HTS).Abdull Jashari, poznat i kao Abu Katada Al-Albani koji predvodi "Džemati al-Alban", smatra se bliskim savjetnikom Abu Muhameda al-Julanija, glavnog komandanta sirijske militantne grupe Tahrir al-Sham.

Ministarstvo finansija SAD je 10. novembra 2016. označilo Jasharija kao teroristu i navelo da je pomagao u prikupljanju sredstava za porodice boraca Džabhat al-Nusrah fronta.

Tokom ljeta 2015. Jashari je predvodio vojne operacije fronta Džabhat al-Nusrah u sjevernoj Siriji. On je dugi niz godina imao važan vojni staž u redovima džihadista i nastavlja da ga održava.

Iako ga SAD traže više od pola decenije, on je i dalje aktivan u Siriji. Njegova posljednja komunikacija sa javnošću je predavanje o ratu u Ukrajini koje je postalo javno početkom aprila.Iako razotkrivaju taktiku, oružje i lokacije na kojima vježbaju, grupa "Džemati al-Alban" i promoteri novog brenda, 'Albanian Tactical' vode računa da se na svojim video snimcima i fotografijama uvijek pojavljuju sa maskama, a najčešće čak i sa rukavicama.

Procjenjuje se da je Kosovo prva zemlja u Evropi po broju grđana koji su se pridružili terorističkim oragnizacijama u Siriji i Iraku.

Od početka sukoba u Iraku i Siriji, Kosovo je zbog toga procesuiralo na desetine građana. Većina osuđenih za učešće u terorističkim organizacijama u iračko-sirijskom sukobu već je odslužila kaznu, a samo nekoliko ih je ostalo u zatvoru.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri