Kako reagovati na napad

Poljska vlada objavila je vodič građanima koji sadrži upute o tome kako se pripremiti za kriznu situaciju kao što je rat.

U vodiču navodi što napraviti u slučaju napada raznim vrstama oružja, od konvencionalnog preko hemijskog do nuklearnog. Opisuju se i sistemi javnog uzbunjivanja koji se koriste u takvim slučajevima, prenosi Index.hr.

Vodič savjetuje građane da naprave zalihe vode, hrane, lijekova i baterijskih svjetiljki u slučaju nestanka struje.

Poljska vlada navodi da mora pripremiti građane za različite scenarije, ali negira da je vodič povezan s ratom u Ukrajini. Raniji slični vodiči uključivali su situacije poput poplava i ledenog zimskog vremena.

No, prijetnja ruske invazije svakako je na umu dijela građana u Poljskoj, koja graniči s Ukrajinom. Iako je Rusija fokusirala većinu svojih napada na sjever, jug i istok Ukrajine, ruske snage izvele su više napada na Lavov, grad udaljen samo 60-ak kilometara od poljske granice.

Zasad nema konkretnih informacija koje govore da Rusija planira napasti Poljsku, baš kao ni da Poljska očekuje napad, ali postoje strahovi da bi Rusija mogla svoju invaziju proširiti na susjedne zemlje.