Žestok odgovor na zločine

Bijela kuća je najavila novi paket sankcija usmjeren protiv niza članova ruske političke elite, što uključuje i kćerke ruskog predsjednika Vladimira Putina, rodbinu ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova, konkretno njegovu suprugu i kćerku, kao i članove Vijeća sigurnosti Rusije, uključujući bivšeg predsjednika i premijera Rusije Dmitrija Medvedeva i premijer Mihaila Mišustina.

Radi se o odgovoru Bidenove administracije na masakr civila u Buči, koji je izazvao zgražanje u velikom dijelu svijeta.

Bidenova administracija vjeruje da ruski predsjednik skriva svoje bogatstvo koristeći članove porodice.

Američki dužnosnik koji je najavio nove sankcije rekao je da bi se, u slučaju da Putin "promijeni kurs" u Ukrajini, one mogle usporiti i u konačnici biti ukinute. Očekuje se da će američki predsjednik Joe Biden danas potpisati izvršnu uredbu kojom zabranjuje nove investicije u Rusiju.

- Predviđa se da će se BDP Rusije ove godine smanjiti za dvocifrene brojke... Ekonomski šok samo ove godine, kako predviđa MMF, izbrisao bi ekonomske dobitke u proteklih 15 godina - rekao je zvaničnik.

Pod pritiskom zbog efikasnosti sankcija u okončanju Putinovog rata u Ukrajini, visoki zvaničnik je nastojao da podvuče njihov učinak na život u Rusiji i rekao da će Putin na kraju morati da se obračuna sa svojim narodom, prenosi CNN.

Sankcije će biti uvedene u koordinaciji sa članicama G7 zemalja i Evropskom unijom.

Nove sankcije uključuju:

- zabranu novih investicija u Rusiji,

- teške financijske sankcije Alfa Banci, najvećoj ruskoj privatnoj banci, baš kao i Sberbanku, najvećoj ruskoj financijskoj instituciji,

- sankcije ključnim ruskim državnim kompanijama,

- sankcije dužnosnicima ruske vlade i članovima njihovih porodica.

SAD su već sankcionisale više od 140 oligarha i članova njihovih porodica i više 400 zvaničnika ruske vlade.

Faktor/CNN